Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

Gradjani ponovo na ulicama Beograda

Fatalno nerazumevanje

Misa Brkic'

"Ne" - bio je najcesci odgovor, izmedju dva zvizduka u pistaljke, na pitanje sugradjana: "Jesi li dosao zbog Djindjica?". Vecini Beogradjana bilo je jako vazno da istaknu tu "diferenciju specifiku" svog ponovnog okupljanja na Trgu Republike, kako bi se definitivno distancirali od pojave koja se u Srbiji slucajno zove "politika" i "politicari".

Beogradjanima je opet oduzeto jedno gradjansko, demokratsko pravo - pravo na objektivno TV informisanje. I oni su opet izasli na ulice, kao sto su zimus tri meseca demonstrirali zbog ukradenog gradjanskog prava politickog izjasnjavanja na izborima. Osetljivi seizmograf nastajuceg civilnog drustva promptno je reagovanje na tektonski poremecaj i time razuverio defetiste koji su verovali da je zimska setacka energija bespovratno isparila kroz ozonsku rupu nad Srbijom.

Setacima, "naoruzanim" pistaljkama bilo je jako vazno da vec u startu stave do znanja sada vec bivsem gradonacelniku da ponovo nisu tu, na Trgu, zbog njega, kao sto ni zimus nisu bili zbog koalicionog trolista (Draskovic-Djindjic-Pesic). Da su to tada i na vreme shvatili lideri Koalicije "Zajedno", verovatno je da se gradjani ne bi ponovo okupljali i hvatali za pistaljke.

Oni koji su zimus demonstrirali protiv socijalista, danas to rade protiv Srpskog pokreta obnove, a sutra ce protiv Demokratske stranke. Iz prostog razloga sto sazrela gradjanska svest jasnije i uspesnije od politickih partija i njihovih lidera prepoznaje istinske probleme srpskog drustva. Novo okupljanje, grubo sprecena setnja i pistaljke zapravo su ocajnicki pokusaj srpskog gradjanstva i stasalog civilnog drustva da za sebe nadje politickog utociste. Nazalost, srpska opozicija - rodjena, odgajana i zadojena nacionalizmom - i dalje se utrkuje sa Milosevicem i socijalistima sve se busajuci u patriotska prsa. Tako ostaje slepa za stvarne probleme srpskog drustva, svesno gurajuci od sebe pacifikovanu i reformi zeljnu gradjansku srednju klasu.

Ljudi koji su zimus trazili pravo glasa, danas traze pravo na objektivno informisanje, a sutra ce zahtevati da se Srbija odrekne militantnih nacionalnih ambicija i da se u Hag posalju ratni zlocinci. Gradjanska drzava podrazumeva sasvim drugacije vrednosti merila i standarde od onih koje nam vec sedam godina nude srpske politicke stranke i njihovi narcisoidni lideri. To jednostavno nisu partije i politicari modernog evropskog i civilizacijskog senzibiliteta. Jer, da imaju imalo tog "filinga", shvatili bi da je nacionalna drzava "tesna koza" za narasle potrebe srpskog gradjanstva, a politicke partije - usko grlo artikulacije civilnog drustva. Zbog tog fatalnog nerazumevanja srpski politicari, koji sebe vole da vide u demokratskoj opoziciji, direktno su odgovorni za bujanje nacionalnog i politickog radikalizma kao antiploda gradjanske svesti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /