Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

PORUKA PRINCA ALEKSANDRA KARADJORDJEVICA STUDENTIMA I GRADJANIMA BEOGRADA

Srbija vise nece da trpi policijski teror i bezakonje

Srbiji je dosta ne samo rezima, vec i sitnih stranackih kombinacija i jeftinih populistickih parola i obecanja

London. - Princ Aleksandar Karadjordjevic je juce uputio poruku studentima i gradjanima Beograda, povodom zbivanja na preksinocnim demonstracijama zbog promena na celu Studija B. Tekst poruke objavljujemo u celini.

Dragi Beogradjani,

Najostrije osudjujem politicku akciju protiv studenata i gradjana Beograda koji su izasli na ulice da mirno protestuju protiv uklanjanja vodecih novinara iz Upravnog odbora Studija B i nacina na koji su izvrsene promene u Skupstini grada. Mirne demonstracije su pravo gradjana u svim demokratskim zemljama i brutalna akcija policije, u kojoj su brojni gradjani bili tesko pretuceni, pokazala je jos jednom pravo lice rezima koji vlada u Srbiji. Izvestaje o sinocnim dogadjanjima primio sam sa osecanjem tuge i sramote da se tako nesto moglo desiti u glavnom gradu Srbije na pragu novog milenijuma. Pozivam nosioce vlasti da se uzdrze od daljih politickih akcija. Srbija nije vise spremna da trpi policijski teror i bezakonje.

Tokom 88 dana prosle zime gradjani sirom Srbije jasno su pokazali da zele korenite promene i demokratski preporod zemlje i kraj nedemokratske vladavine jedne partije. Taj opstenarodni demokratski pokret izazvao je veliko divljenje u celom svetu i probudio nadu da dolazi kraj vladavine mraku u nasoj zemlji. Ali u trenutku pobede doslo je do podele i razmimoilazenja medju politickim strankama i tako su nade ogromnog broja ljudi, prvenstveno studenata i stranacki neopredeljnih gradjana, bile izneverene. Doslo je do razocarenja pa cak i ocajanja. Sitna politika je unistila viziju jedne istinski demokratske i napredne Srbije koja bi ponovo zauzela svoje casno mestu u Evropi i svetu.

Protest u Beogradu pokazao je da se Srbi ipak ne mire sa tom situacijom. Srbiji je dosta ne samo rezima koji bezkrupulozno manipulise sudbinom naroda vec vise od pet decenija, vec i sitnih stranackih kombinacija i jeftinih popularistickih parola i obecanja. Sve to vodi Srbiju u propast. Zato ona svemu tome mora da odlucno kaze: Ne! Srbija ne sme da nastavi da luta. Ona mora da bude zemlja slobode i demokratije, napretka i socijalne pravde, postenja i casti. Ona mora da izadje iz duhovne i moralne pustosi i politickog beznadja u koji su je doveli oni koji upravljaju njenom sudbinom. Resena je da podje putem koji ce joj vratiti staru slavu i sjaj, a u isto vreme omoguciti stvaranje modernog drustva na koje ce svaki gradjanin moci da bude ponosan. Apelujem na vas da ses borite za takvu Srbiju!" - kaze se u poruci princa Aleksandra Karadjordjevica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /