Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

RAPORT IZ VASINGTONA: SAOPSTENJE VLADE SAD POVODOM UPOTREBE POLICIJSKE SILE PROTIV DEMONSTRANATA U PRISTINI I BEOGRADU

Milosevic odgovoran za primenu "neprihvatljivih mera"

Americka vlada - reagujuci na promene u Studiju B - izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog "pokusaja da se uspostavi politicka kontrola nad medijima u Srbiji". Obezbedjivanje uslova za nezavisnu uredjivacku politiku svih medija i normalizovanje polozaja na Kosovu, jedan od uslova za skidanje "spoljnog zida" sankcija prema Jugoslaviji

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Americka vlada ostro je osudila upotrebu policijske sile protiv ucesnika studentskog protesta u Pristini, kao i protiv Beogradjana koji su u utorak uvece demonstrirali zbog uspostavljanja rezimske kontrole nad nezavisnom RTV stanicom Studio B.

U saopstenju Stejt Dipartmenta, objavljenom juce u Vasingtonu, receno je tim povodom da policijsko batinanje i hapsenje mirnih demonstranata u Pristini i Beogradu predstavlja "neprihvatljive mere", za koje vlada Sjedinjenih Drzava smatra direktno odgovornim srpske vlasti, a posebno predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica.

Pozivajuci da se stanovnistvu Srbije omoguci pravo na mirno demonstriranje, americka vlada posebno je izrazila zabrinutost zbog okolnosti pod kojima je izvrseno smenjivanje Zorana Djindjica s polozaja gradonacelnika Beograda, kao i zbog promena na vrhu u Studiju B. Ti potezi ocenjeni su u Vasingtonu kao udar na demokratske tekovine do kojih se doslo posle novembarskih lokalnih izbora i tromesecnih zimskih demonstracija u Beogradu i ostalim vecim gradovima u Srbiji.

"Sjedinjene Drzave veoma su zabrinute zbog pokusaja da se uspostavi politicka kontrola nad medijima u Srbiji", receno je u saopstenju Stejt Dipartmenta, uz poruku da ce se Milosevic smatrati neposredno odgovornim za obezbedjivanje nezavisne uredjivacke politike medija u Srbiji. Istovremeno, u Vasingtonu je osudjeno prekjucerasnje hapsenje grupe predstavnika albanskog univerziteta i studenata u Pristini, uz poziv vlastima u Beogradu da se prihvati zahtev s nedavnog njujorskog sastanka Kontakt grupe i neodlozno uspostavi dijalog s liderima Albanaca na Kosovu. Ispunjenje ovih zahteva - upozoreno je na kraju saopstenja koje je juce objavila vlada SAD - predstavljace jedan od uslova za uklanjanje "spoljnog zida" sankcija koji Amerika (uz podrsku medjunarodne zajednice) drzi prema SR Jugoslaviji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /