Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE

Policija preksinoc tukla nepotrebno i veoma agresivno

Odluku o tome dokle ce protesti trajati i sa kakvim zahtevima, donece gradjani a ne stranke, rekao portparol GSS Goran Svilanovic

Beograd. - Gradjani ce odluciti dokle ce protesti trajati i sa kakvim zahtevima, a ne stranke - rekao je Goran Svilanovic, portparol Gradjanskog saveza Srbije na jucerasnjoj vanrednoj konferenciji za novinare. Policija je preksinoc tukla "nepotrebno i veoma agresivno, iznad granice koju smo videli zimus".

Portparol GSS, uz ekipu advokata iz stranke, preksinoc je pokusao da pronadje privedene, utvrdi njihov identitet i broj. Medjutim, u gradskom SUP-u dezurni je tvrdio da niko nije priveden, a istovetan odgovor dobili su i u stanici policije Stari grad, odakle su ih uputili da ponovo idu u gradski MUP, kaze Svilanovic.

U prognozu politicke buducnosti Srbije Svilanovic nije zeleo da se detaljnije upusta, osim sto je na novinarsko pitanje rekao da ne veruje kako ce doci do gradjanskog rata u Srbiji. Po njegovom misljenju, bez obzira na porast radikalizma, "u Srbiji postoji svest da bi rat u Srbiji bio srecan zavrsetak rata u bivsoj Jugoslaviji samo za njene neprijatelje".

Samo kroz demokratske procese Srbija mora da izadje iz problema, kaze Svilanovic, verujuci da ce demokratski opredeljeni gradjani imati dovoljno snage da se odupru eventualnim namerama da se izazovu sukobi medju njima. Izlaz je u postenim izborima, sto ostaje kao cilj GSS-a, naglasio je on.

Prema njegovom misljenju, moguce je da je policija bila grublja nego zimus i zbog protesta na Kosovu.Veza izmedju ova dva protesta je "iskljucivo u policijskom angazovanju, drugih dodiranih tacaka gotovo da nema".

Postoji "realna mogucnost" da tokom protesta na Kosovu bude incidenata, jer obe strane - predstavnici tamosnjih Albanaca i rezima iz Beograda, ne zele da razgovaraju o buducnosti svih gradjana koji zive na Kosovu vec isiticu samo svoje politicke ciljeve. Dok je radikalizacija zahteva Albanaca sa Kosova veoma izrazena vec vise od godinu dana, dotle je, kaze Svilanovic, ovdasnja vlast poznata kao gluva na zahteve da razgovara o problemima pa su i protesti u Pristini rezulatat takve njene politike.

Za prilike u Srbiji vazniji su predstojeci izbori u Crnoj Gori nego u Srbiji, na kojima po svemu sudeci nece izaci dovoljan broj glasaca, ocenio je Svilanovic.

N.T.

Nezakonita imenovanja

Portparol GSS je odluku o smnjivanju Zorana Djindjica sa mesta predsednika gradske skupstine ocenio nezakonitom jer, kako je rekao, prekrsen je Statut grada. Niz nepravilnosti je ucinjeno, po njegovim recima, i pri formiranju novog Upravnog odobora Studija B.

Po njegovim recima, clanovi koje je u Upravni odbor imao pravo da predlozi Sindikat dosli su "na papir na volseban nacin". Sem toga, zakon nalaze da novo rukovodstvo moze da preuzme studio B tek po upisu svih promena u sudski registar. Prema Svilanovicu, nije izvrsena ni primopredaja duznosti, sto kasnije moze da stvori probleme jer se nece znati sta je sve zateceno u prostorijama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /