Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

DEMOKRATSKI CENTAR OSUDIO REPRESIJU NAD DEMONSTRANTIMA

Sedam godina pojeli skakavci

Dragoljub Micunovic pozvao na formiranje novog bloka opozicionih stranaka u Srbiji

Beograd. - Demokratski centar ocenjuje da su preksinocnji dogadjaji u Beogradu, kada su u znak protesta zbog smenjivanja direktora i urednika Televizije Studio B gradjani izasli na ulice, a policija brutalno reagovala, pokazali da kod nas slabe demokratski, a jacaju represivni resursi. Na jucerasnjoj konferenciji za novinare DC-a, za opis tih dramaticnih dogadjaja posluzila je parafraza naslova knjige Borislava Pekica: sedam godina su pojeli skakavci.

- Bili smo skepticni i zimus, kada je euforija bila najveca, a gradjani pokazali koliko zele promene, i ukazivali smo da dvojac bez kormilara nece uploviti u dobru luku. Vuk Draskovic i SPO su izdali, idemo dalje, ali kuda? Hoce li demokratska opozicija najzad postati ozbiljna politicka snaga, koja ce se okupiti oko temeljnih dogovora, a ne delovati preko pojedinacnih marketinskih poteza - upitao je Micunovic, dodajuci da ce se predstavnici DC ukljuciti u proteste kao gradjani, ali da na njima nece govoriti.

- Demokratska stranka i Gradjanski savez Srbije stampali su proglas kojim ove dve stranke pozivaju gradjane na nove proteste, a druge stranke kao da ne postoje. Tu smo epizodu videli u utorak uvece i lose se zavrsila. Oformimo novi blok opozicionih snaga, jer, ako ne savladamo gramatiku vestine udruzivanja, ne mozemo ocekivati promene - rekao je Micunovic.

Smenjenim rukovodiocima Studija B iz DC porucuju da ce ih braniti, zbog nacina na koji je do njihove smene doslo, "iako nas nicim nisu zaduzili". - U njihovim programima mi smo bili zastupljeni sa nula minuta, ali stajemo na njihovu stranu jer su smenjeni na sumnjiv i nedemokratski nacin - obrazlozio je predsednik DC.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /