Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

RAPORT IZ VASINGTONA: PREUZIMANJE TV PREDAJNIKA U RS UPOZORENJE JE PALJANSKOM RUKOVODSTVU NA "ODLUCNOST SFORA DA SPROVODI SVOJE OBAVEZE"

Televizija u funkciji Dejtona

U Vasingtonu je saopsteno novinarima da je preuzimanje TV predajnika usledilo zbog "ponovnog drasticnog krsenja" obaveza rukovodstva sa Pala da se obustavi dalja propaganda protiv medjunarodnih snaga

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

"Ono sto se jutros dogodilo, predstavlja potvrdu odlucnosti Sfora da se ubuduce dosledno sprovode obaveze iz Dejtonskog mirovnog ugovora i dogovori koji su, s tim u vezi, postignuti u medjuvremenu. Istovremeno, to je i upozorenje onima koji i dalje krse svoje obaveze preuzete u Dejtonu" - culo se juce u saopstenju iz Pentagona, kojim je potvrdjeno da su cetiri televizijska predajnika, koja su preuzele medjunarodne snage iz sastava Sfora, vec predata na koriscenje "onima koji podrzavaju Dejtonski mirovni ugovor u Republici Srpskoj" (sto je, naravno, kategorija u koju na teritoriji srpskog entiteta u BiH americka administracija stavlja iskljucivo Biljanu Plavsic i njene sledbenike).

Novinarima je u Vasingtonu saopsteno da je do preuzimanja TV predajnika doslo zbog "ponovnog drastickog krsenja" obaveze rukovodstva sa Pala da ce se obustaviti svaka dalja propaganda protiv medjunarodnih vojnih i policijskih snaga koje obezbedjuju sprovodjenje mirovnog procesa u Bosni. Tim povodom, nezvanicno se nagovestava da bi kontrola Plavsickine struje nad Srpskom RTV mogla da potraje sve do predstojecih vanrednih skupstinskih izbora u Republici Srpskoj, koji su zakazani za 15. novembar. Situacija oko toga, medjutim, u ovom trenutku nije jos sasvim jasna.

Prema informaciji iz Pentagona, inace, jucerasnja operacija preuzimanja cetiri televizijska predajnika u Republici Srpskoj obavljena je bez ikakvih problema (sto u ovom konkretnom slucaju znaci - bez ijednog ispaljenog metka), uz ucesce pripadnika Sfora iz Amerike, Francuske, Italije, Norveske, Poljske i Rusije.

Agencija AP izvestila je, tim povodom, da iznad predajnika Srpske RTV na Trebevicu patroliraju helikopteri medjunarodnih policijskih snaga, dok su oklopna vozila francuskih pripadnika Sfora blokirala put prema Palama, "u kojima se nalazi glavni stab osumnjicenog ratnog zlocinca Radovana Karadzica i tvrde struje bosanskih Srba koja je odgovorna za propagandu protiv Dejtona i medjunarodnih mirovnih snaga".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /