Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

VESTENDORP I SOLANA O AKCIJI SFORA PROTIV TV PALA

Obuzdavanje propagandne mrznje i nasilja

Emitovanje TV Pala u ociglednoj suprotnosti sa duhom ili slovom mirovnih sporazuma, podsticalo je nasilje, mrznju, ksenofobiju i paranoju i zato je do daljnjeg izbaceno iz etra

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

"Premalo i prekasno!" Tako je visoki predstavnik Karlos Vestendorp, koji je juce u Briselu predsedavao sednicom Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, ocenio preksinocno izvinjenje SRT, odnosno TV Pala, glavnom tuziocu haskog Tribunala Luizi Arbur, te ponovno emitovanje snimka njene proslonedeljne konferencije za stampu u Sarajevu. U prvom emitovanju, u nedelju 28. septembra, TV Pale je - po oceni visokog predstavnika i ostalih nadleznih za pracenje bosanskih medija - tendenciozno montirala pomenuti snimak, "groteskno iskrivila" izjave haskog tuzioca i propratila ih "bezocnim komentarima" o Tribunalu kao "politickom instrumentu za progon Srba."

Takvo iskrivljavanje izjava Luize Arbur je, po Vestendorpu, bilo ona poslovicna "poslednja slamka" od koje se kamili lome ledja, s tim sto su se ovog puta - zauzimanjem cetiri predajnika na teritoriji Republike Srpske od strane pripadnika Sfora - "ledja slomila" paljanskim propagandistima, koji su do daljeg izbaceni iz etra. Pre toga, visoki predstavnik je u vise navrata upozoravao odgovorne na Palama da ce - ukoliko ne prestanu da se sluze televizijom kao instrumentom za podsticanje nasilja i nuklearnim reaktorom za proizvodnju mrznje, ksenofobije i paranoje - biti prinudjen da posegne za ovlascenjima iz paragrafa 70 deklaracije koja je 30. maja ove godine usvojena u Sintri. Pomenutim paragrafom Vestendorp je ovlascen da obustavi ili suspenduje sve medije i programe cije je emitovanje u ociglednoj suprotnosti sa duhom ili slovom mirovnih sporazuma. Poslednje upozorenje te vrste, kako je navedeno u jucerasnjem saopstenju Vestendorpovog ureda i izjavi koju je istim povodom dao generalni sekretar NATO Havijer Solana, bilo je zajednicko pismo visokog predstavnika i vrhovnog komandanta Sfora, upuceno 10. septembra Momcilu Krajisniku, u svojstvu predsednika Upravnog odbora SRT.

Ni to, medjutim, nije pomoglo, te je Vestendorp, nakon vec pomenute "poslednje slamke", zatrazio od generalnog sekretara NATO i vrhovnog komandanta saveznickih snaga u Evropi da odobre vojnu akciju zauzimanja predajnika na teritoriji Republike Srpske, u cilju onemogucavanja daljeg emitovanja TV Pale. Havijer Solana i general Vesli Klark su, kako je juce saopsteno, odobrili tu akciju sa namerom da "visokom predstavniku pomognu da osigura da mediji u Republici Srpskoj deluju u skladu sa medjunarodnim normama profesionalnog novinarstva i u celosti podrzavaju ciljeve Dejtonskih sporazuma." Stanovnistvo Republike Srpske, izjavio je istim povodom Karlos Vestendorp, "ima pravo na istinito, posteno i uravnotezeno izvestavanje televizije i ostalih medija."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /