Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

Brak specialis

Velimir Ilic

Glasali ste - setajte. Ovako bi, otprilike, mogao da glasi parafrazirani naslov televizijskog soua "Trazili ste - gledajte" ako sliku i energiju politickog nezadovoljstva iz septembra '97 vratimo u novembar '96. Forma jeste razlicita ali je sustina, nesumnjivo - ista.

Od novembra '96. do februara '97. setalo se, trubilo i pistalo "koekude Srbijom" - zbog izborne kradje i "pokradene izborne volje gradjana" . Tako je narodu, gradjanima, clanovima i simpatizerima stranaka koalicije "Zajedno" govorila liderska trojka, svake veceri, iz dana u dan. Onda je dosao Gonsales i prinudio Milosevica da izmisli lex specialis pa se lopovluk pretvorio u puj pike ne vazi. Koalicija se s teskom mukom ustolicila u mnogim srbijanskim gradovima i Beogradu, naravno. Zna se sta je potom bilo (mada mnogima nije jasno zasto je bilo bas tako) - izjalovile su se neke izborne zelje i ambicije a umesto drugog kruga ostala je utesna kombinacija: "drugi put, do konacne pobede".... I - Milan Bozic prihvatio se, fakat nezahvalne, uloge da u Beogradu i formalno razvenca brak Koalicije u gradskoj skupstini.

Sta ono bese "izborna volja gradjana" - pitanje je sad. Neformalna, tehnicka, privremena, jednokratno svrsishodna - ili je kako god nazovimo - glasacka koalicija SPO-SRS-SPS-JUL koja je smenila Zorana Djindjica? Slusajuci eho tromesecnog zvizdanja i setanja - sigurno ne. Da li je to nova "kradja izborne volje gradjana"? Odgovor je opet - ne. I, utoliko pre, taj odgovor na ovom mestu iziskuje jedno podsecanje. Naime, svojevremeno je, na molbu da objasni zasto se raspada koalicija "Zajedno", Vuk Draskovic u Kraljevu odgovorio da to pitanje "treba uputiti Vesni Pesic i Zoranu Djindjicu pre nego meni. Ako necija zena ide u javnu kucu onda za to nemojte optuzivati muza". U kontekstu te metafore i poslovicne nadahnutosti lidera SPO operacija "smeni gradonacelnika" lici na gaf kad muz otvori zenin dnevnik i ljubavna pisma i sve to procita caskajuci sa omrazenim komsilukom koji je neumorno radio sve ne bi li pobrkao loncice u njihovom braku.

Bilo kako bilo, tek - za ovu i ovakvu brakorazvodnu parnicu niko nece ponuditi "pomirenje" upakovano u nekakav lex specialis, narocito ne Milosevic. Kompletiranje vlasti u Beogradu, naprotiv, moze biti samo jedna od koncesija Draskovicu i SPO, zasluzena ucescem na izborima i eventualnim buducim legitimisanjem takozvane vlade nacionalnog jedinstva koja se pojavljuje kao pozeljan izlaz iz lavirinta nedovoljne vecine u parlamentu.

To, naravno, nije niti moze biti uteha (ne)volji onih koji su tri meseca gledali u oci, pendreke i pancire policiji na ulicama Beograda, Nisa, Kragujevca, Uzica... A s obzirom na cinjenicu da Beograd opet izlazi na ulice moglo bi se reci kako su donedavni setaci ponovo izabrali trgove za svoj parlament. Imajuci, medjutim, u vidu sva dosadasnja iskustva i zablude - niposto ne bi trebalo ni pomisliti da se onaj ili oni koji im se obracaju sa govornice mogu smatrati predsednikom. U politici se to zove - sticajem okolnosti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /