Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

"SSS" demokratija

Gordana Susa

Na desetu godinu od Osme sednice, desilo se isto samo sto ovaj put nije kreirano u Gradskom komitetu SK vec u Skupstini grada Beograda. Unisona "SSS" koalicija (SPS-SRS-SPO) "oslobodila" je Studio B u maniru jednopartijskog ideoloskog pogroma. Ovaj jedinstven akt makar jednokratnog saveza, vladajuce sa dve opozicione partije i jedinstvena ignorancija legitimnih predloga zaposlenih u Studiju B za Upravni odbor ove kuce, a u korist anonimne liste "podobnih kadrova", flagrantno potvrdjuje da nece prezati ni od cega i da ce meru demokratije odredjivati i dozirati njihovi partijski interesi. Demokratija je, na svu srecu, siri i univerzalniji pojam od uskog stranackog interesa i nikako ne moze da se sabije u tako mali prostor, hteli to oni ili ne, izuzev u totalitarnim sistemima, pa bi na osnovu toga moglo da se zakljuci da se novokomponovani, makar i jednokratni savez, upravo za takav sistem i zalaze. Ta prica o visestranackom upravnom odboru Studija B nije nista drugo nego bacanje prasine u oci da bi se izbegla mnogo vaznija tema - vracanje Studija B njegovim deonicarima. To, pak, dalje sasvim jasno ukazuje kakav je stav ovog "SSS" dnevnopartijskg saveza prema ovom i ostalim vidovima svojine.

Istina je, doduse, da ni predjasnji kompletan sastav koalicije "Zajedno" u Gradskoj skupstini nije pokazivao narocitu volju da se resi status ove medijske kuce, koja se vec godinama urusava pod nemogucim pritiscima i izvana i iznutra, a na stetu gradjana. I otuda velika odgovornost i Djindjicevih demokrata koji su sve to mirno posmatrali, a sada se pojavljuju kao navodni zastitnici Studija B i nezavisnog novinarstva.

Insistiranjem na visestranackom Upravnom odboru opasno se zamenjuje teza. Takva se obaveza, pre svih, odnosi na nacionalnu i drzavnu televiziju, a deonicari biraju svoj upravni odbor u svim civilizovanim zemljama sveta, prema snazi svojih deonica. Cak kad bi deonicar i bile ove partije, postavlja se pitanje sta je sa akcijama ostalih gradjanskih organizacija i zasto su one tako olako iskljucene iz podele "vlasnistva".

Sve nazalost ukazuje da bi "SSS" koalicija sve gradjane Beograda najradije strpala u partijske torove pod partijsku kontrolu, a to je u najmanju ruku suprotno demokratskim civilizacijskim tekovinama za koje se samo verbalno zalaze.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /