Petak, 3. oktobar 1997.

MOSKVA KRITIKOVALA PREUZIMANJE TV PREDAJNIKA U REPUBLICI SRPSKOJ

Upotreba sile neodgovarajuca

Visoki predstavnici NATO-a u Mastrihtu odbacili ruske optuzbe

Moskva, Mastriht, AFP. - Moskva je juce kritikovala NATO zbog akcije preuzimanja cetiri kljucna predajnika u Republici Srpskoj, ali su visoki predstavnici zapadnog vojnog saveza ubrzo potom reagovali i odbacili ruske optuzbe.

Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Valerij Nesteruskin izjavio je da je "upotreba sile neodgovarajuca" kada je rec o medijima i da bi mogla da ugrozi Sporazum o smirivanju napetosti izmedju suprotstavljenih politickih frakcija bosanskih Srba, koji su postignut 24. septembra u Beogradu.

"Postojao je sporazum koji su potpisale sve strane i on je bio prekrsen", rekao je u Mastrihtu generalni sekretar NATO Havijer Solana. "Ucinili smo ono sto smo morali da ucinimo", dodao je on. Americki sekretar za odbranu Vilijam Koen izjavio je da vojnici Sfora nisu imali drugu mogucnost osim da preduzmu akciju i zaustave emitovanje "otrovne" propagande s televizije bosanskih Srba, koja je dovodila u pitanje njihove zivote. "Moramo da radimo ono sto nas mandat trazi", rekao je Koen, na samom kraju dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Mastrihtu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /