Petak, 3. oktobar 1997.

STA I KAKO UCE PITOMCI POLICIJSKE AKADEMIJE

Teorija u knjizi za praksu na ulici

U udzbeniku "Gradjanski nemiri", izmedju ostalog pise da su i tzv. "sedece demonstracije" - agresivne, a kao metod komunikacije se demonstrantima preporucuje upozorenje: "Braco i sestre, razidjite se u miru"

"Braco i sestre, razidjite se":
Pakticna primena lekcija iz udzbenika,
Beograd, oktobar '97.
Foto: FoNet

Pocetak skolovanja pete klase pitomaca Policijske akademije u Beogradu, obelezen prigodnom svecanoscu uz prisustvo najvisih funkcionera Ministarstva unutrasnjih poslova, ove godine se poklopio sa obracunima njihovih starijih i bez sumnje iskusnijih kolega sa gradjanima Beograda i Pristine. Sto petnaest buducih potporucnika policije, koliko ih je i ove godine primljeno u ovu visokoskolsku ustanovu (ideja za osnivanje Akademije pripada pokojnom generalu Radovanu Stojicicu Badzi), tako je moglo da upozna neke zadatke sa kojima ce se u praksi susretati, a u teoriji sledecih pet godina uciti.

Inspektori kriminalisticke policije pricali su svojevremeno sa pojacanom dozom cinizma kako je dobro sto su se konacno ostvarili snovi onih koji su odrastali gledajuci filmove sa "hepiendom" - kad se neustrasivi policajac "smuva" sa najboljom "ribom". Cinizam ovih ljudi bio je, u stvari, rezultat cinjenice da su neki od njih prodavali trofejne pistolje, dobijene za dobre rezultate u hvatanju kriminalaca, kako bi decu slali na ekskurziju, a MUP je svoj budzet prosirivao osnivanjem Policijske akademije. Pitali su se sta ce ti momci, "koji su u vecini slucajeva iz unutrasnjosti i koji su les videli samo kad im je umrla baba" raditi kada ih rasporede na radne zadatke, posto je nepisano pravilo da se "policajac" postaje tek nakon pet godina prakse, i to mukotrpne. Ti "stari vukovi" beogradske policije u medjuvremenu su penzionisani, a sledece godine zamenice ih i prva generacija diplomaca Policijske akademije tako da ce se njihove reci proveriti onako kako su i zeleli - u praksi.

U sveobuhvatnom planu i programu Policijske akademije, osim borilackih vestina, kriminalistickih predmeta, i svega sto je alfa i omega policijskog posla, izdvaja se knjiga "Gradjanski neredi", posvecena "svim pripadnicima MUP-a poginulim u demonstracijama", ciji je recenzent pokojni general Stojicic. Ova knjiga se bavi problematikom razbijanja demonstracija u teoretskom smislu, a iz nje se stosta moze saznati.

Recimo da su i "sedece demonstracije" - agresivne. "Iako sedece demonstracije imaju privid pasivnosti one su vid agresivnog ponasanja i narusavanja javnog reda i mira jer demonstranti zloupotrebljavaju svoje pravo mirnog okupljanja time sto telima sprecavaju druge gradjane da obavljaju svoje potrebe - primera radi, idu na posao". U knjizi pise i da sedece demonstrante "nikako ne treba odnositi sa mesta drzeci ih za ruke i noge jer te scene mogu izazvati simpatije u korist demonstranata", vec ih treba "ukloniti primenom uobicajenih zahvata prilikom hapsenja".

Ako ste pitomac PA saznacete i da u studentskim demonstracijama ucestvuju "neinformisani mladi ljudi", a osim studenata i oni koji "nisu pripadnici te populacije zeljni avanture". Stranacki neredi, pise u knjizi, "javljaju se kad stranka izabere kao metod svoje borbe destabilizaciju vlasti" ili kako se pesnicki navodi "sto u zemlji gore to po njih bolje".

Verovatno niko i sa poduzim "stazom" demonstranta u Jugoslaviji do sada nije cuo da se komandir policije, pre nego sto njegovi podredjeni potegnu pendreke, demonstrantima obrati recima: "Paznja, paznja, govori komandant policije. Vreme do kojeg su vam odobrene demonstracije isteklo je". Ili "Gradjani, skup na kome se nalazite je zabranjen". A ponajmanje se culo "Braco i sestre, razidjite se u miru". Ali, kad pitomci Policijske akademije dodju na "vlast" i to ce se cuti - ako budu pravilno primenjivali procitano stivo.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /