Petak, 3. oktobar 1997.

Grejanje na sapunicu

Jelica Putnikovic

Struja nece poskupeti. Tri sasvim obicne reci, a tako puno poruka. Naizgled optimistickih. Onima sa tankim "budjelarima", koji i ovako kasne sa "izmirivanjem svojih obaveza za utrosenu elektricnu energiju", pa sada, eto, nemaju pravo da se guraju pred salterima Elektrodistribucije Beograd, da bi dobili besplatne karte za pozoriste. Radovace se i oni koji se zimi oglusuju na apele da je grehota struju trositi za grejanje. Stara cena ce prijati, svakako, i onima cije radijatore treba da greju gradske toplane. Jer, kako sada stvari stoje prirodnog gasa nema dovoljno za sve potrosace, a ako se Rusima dug ne pocne otplacivati pravovremeno ovaj energent nece stizati iz inostranstva, a toplane, nazalost, ne rade na lepim obecanjima.

Vest da struja nece poskupeti "skinula" je veliku brigu i srpskim firmama, koje sada nece morati da nanovo kalkulisu cene svojih proizvoda. Nadalje, to znaci da ce i statisticari imati manje posla. U Vladi Srbije ce njihove statisticke pokazatelje i dalje iznositi kao primer decenijama nezabelezen, jer inflacija je minimalna a iz tog stanja proizasli rast zivotnog standarda je stabilan - tako reci pusta sve dublje korenje.

Jedini koji ce se zbog ovog blagostanja najediti su oni lakoverni gradjani Srbije koji su letos pozurili da avansno kupe struju za zimsku potrosnju. Medju njima, naime, malo je onih koji su se na pazar unapred odlucili zbog popusta koji je marketinski veoma spretno, u vreme nacionalne "lav stori" o Kasandri, oglasavala EPS. Da se ne lazemo, nisu to kupci cinili ni iz patriotskih razloga - da bi pomogli nacionalnoj elektroprivrednoj kompaniji da skupi pare za remonte, vec iz sasvim sebicnih pobuda - da zimus, grejuci se kilovatima, prodju sto jeftinije.

I mada sad deluje da su se ovi poslednji u racunici prevarili vreme ce pokazati da im je dzabe sekiracija. Struja, doduse, nece poskupeti, jer tako je na odgovornom mestu odluceno jos u maju. Ali (uvek postoji neko "ali") cim mine "miholjsko leto" sa svojim vaznim istorijskim desavanjima valja ocekivati da ce u EPS, sa blagoslovom Vlade Srbije narod vec, brze-bolje, obavestiti o nekom "deus ex machina" zbog kojeg, neizostavno, na veliku zalost, moraju pristupiti korekciji cena kilovat casa elektricne energije koja se trosi u domacinstvima.

Slagvort za ovaj, izgleda, jos nenapisani scenario EPS je vec dao Rade Filipovic, savezni ministar privrede, najavljujuci na proslonedeljnoj konferenciji za stampu da se moraju uspostaviti paritetne cene energenata, pa prema tome da i struja mora poskupeti. Do tog doba, nadaju se u EPS, Ljovisna ce vec, u srcima svih Srba, zameniti Kasandru. A to ce, kao lek za umirenje, posluziti onima koji nisu avansno kupili struju. Ostale, kojima u sobi bude hladno Ljovisna moze i zagrejati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /