Petak, 3. oktobar 1997.

REC PLUS: DANKO DJUNIC POTPREDSEDNIK SAVEZNE VLADE

Devalvacije dinara nece biti

Posle izbora marka ce odmah "pasti" na cenu od manje od cetiri dinara, tvrdi Djunic

Rast marke na crnom deviznom trzistu ne treba da zabrinjava jer je prolazna pojava kakvih je bilo nekoliko tokom ove godine, rekao je juce novinarima Danko Djunic, potpredsednik savezne vlade. NJegova je procena da ce vrlo brzo da se stabilizuje odnos domace i strane valute.

"Trenutno precenjena vrednost marke nije nikakav uvod u devalvaciju, koje sasvim sigurno nece biti, niti ce se do kraja godine menjati osnova ekonomske politike u zemlji. I ovaj skok nemacke marke prouzrokovan je psiholoskim ocekivanjima posle nekih krupnih dogadjanja u zemlji, a ovoga puta su to bili izbori. Posle izbora marka ce odmah "pasti" na cenu od manje od cetiri dinara", smatra Djunic.

Potpredsednik savezne vlade juce je, takodje, najavio da se ozbiljno razmatraju svi predlozi za sanaciju bankarskog sistema i da ce savezna vlada do kraja godine predloziti najpovoljnije resenje. Radice se na ukrupnjavanju bankarskog sistema i vec je ocenjeno da nema nikavog razloga za opstanak vise od 100 banaka.

M. V.

Eskontna stopa NBJ za oktobar 2,5 odsto mesecno

Beograd, Beta. - Opsta eskontna stopa Narodne banke Jugoslavije za oktobar iznosi 33,74 odsto godisnje, odnosno 2,5 odsto mesecno. Odluka NBJ o visini eskontne stope za septembar objavljena je u Sluzbenom listu SRJ od 26. septembra. Eskontna stopa za septembar iznosila je 35,04 odsto godisnje, odnosno 2,5 odsto mesecno.

Kursna lista 2. 10.

    Podgorica 4,00 4,20 N. Sad 4,10 4,40 Nis 3,90 4,10 Subotica 4,10 4,30 Novi Pazar 4,10 4,30 Beograd 4,10 4,25

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /