Petak, 3. oktobar 1997.

TAJNE PRIPREME ZA SRPSKO-ALBANSKI SASTANAK NA KRITU

Milosevic i Nano traze resenje za Kosovo?

Do sastanka predsednika SRJ i premijera Albanije pod pokroviteljstvom Grcke, trebalo bi da dodje na balkanskom samitu 3. i 4. novembra. "Teren je vec pripremljen", pise atinski list "Eksusija"

Slobodan Markovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Atine

Grcka vlada je sve do danas u potpunoj tajnosti pripremala za novembar sastanak predsednika SRJ Slobodana Milosevica sa premijerom Albanije Fatosom Nanoom, u pokusaju nalazenja resenja za kosovski problem, od kojeg Atina ocekuje i svoju medjunarodnu promociju. Medjutim, vest o tome je u cetvrtak obelodanio atinski list "Eksusija", pozivajuci se na neimenovane funkcionere Ministarstva inostranih poslova Grcke.

Do sastanka Milosevica s Nanoom i to pod pokroviteljstvom Grcke, trebalo bi da dodje na balkanskom samitu planiranom za pocetak novembra na grckom ostrvu Krit. "Teren je vec pripremljen", pise list, a Milosevic i Nano su vec potvrdili dolazak na taj skup.

"Eksusija" ukazuje da "grcka vlada smatra neformalni kritski samit zemalja jugoistocne Evrope koji ce se odrzati 3. i 4. novembra, velikom sansom da doda jos jedan 'kamencic' u svoje ambiciozne balkanske planove".

Milosevic ce biti jedan od malobrojnih predsednika na sastaku, posto ce iz vecine ostalih zemalja regiona, kako je najavljeno, doci - samo predsednici vlada.

Neizvesno je da li ce ucestvovati predsednik BiH Alija Izetbegovic, "posto stanje u njegovoj zemlji zahteva da on bude tamo prisutan, dok je i prakticno nemoguce da on preuzme bilo kakve obaveze" u vezi sa ocekivanim odlukama na Kritu, pise "Eksusija" i nastavlja da posto Hrvatska i Slovenija "ne zele da budu smatrane balkanskim zemljama... poziv im nije ni upucen, da bi se izbegli verovatni nesporazumi".

Od pocetka raspada Jugoslavije 1991. Grcka je pominjala zainteresovanost i za resavanje problema Kosova. Medjutim, tada, u vreme krajnje losih odnosa izmedju Atine i Tirane, kontekst je bio drugaciji: predlaganjem formule "koliko prava Albancima na Kosovu, toliko i Grcima u Severnom Epiru" - sto je grcki kolokvijalni naziv juzne Albanije, Atina je pre svega ciljala na to da izdejstvuje bolji polozaj grcke manjine, koristeci Kosovo kao "polugu".

Sada, kada grcko-albanski odnosi prolaze kroz idilican period, posto su i u Albaniji letos na vlast - uz toplu grcku podrsku - dosli socijalisti Fatosa Nanoa, stvari su sasvim promenjene. Grcka vlada ima sve razloge da preko svojih ideoloskih istomisljeniika u Tirani pokusa da postigne uspeh kakav na Kosovu do sada niko nije zabelezio: da pomiri srpsku vlast i albansku vecinu.

Imajuci dobre odnose sa Bonom i Vasingtonom, sadasnja grcka vlada moze racunati i na podrsku Nemacke i SAD cije su se privatne fondacije, ali bliske tamosnjim vladama, do sada delom i na grckom tlu i uz grcko ucesce, angazovale na pripremnim kosovskim, albansko-srpskim pregovorima.

Uopstenu, ali neskrivenu podrsku grckoj inicijativi, u cetvrtak je, tokom posete Atini, dao i pomocnik americkog drzavnog sekretara za evropska pitanja Mark Grosman, rekavsi da "mi veoma mnogo ocekujemo od inicijative premijera Simitisa da on i drugi lideri... dodju na Krit sledeceg meseca i, kako sam rekao ministru, ocekujemo da tada dodje do najveceg moguceg napretka".

Gelbard u ponedeljak kod Milosevica

Vasington, FoNet. - Americki izaslanik Robert Gelbard razgovarace u ponedeljak, 6. oktobra, s predsednikom Jugoslavije Slobodanom Milosevicem kako bi mu preneo neslaganje Vasingtona s intervencijama policije u Beogradu i Pristini, saopstio je Stejt dipartment. Kako je najavio portparol americke administracije Dzejms Foli, Gelbard ce tokom posete bivsoj Jugoslaviji razgovarati i s Franjom Tudjmanom, Biljanom Plavsic, Alijom Izetbegovicem i Momcilom Krajisnikom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /