Petak, 3. oktobar 1997.

IZJAVA NEMACKOG MINISTRA INOSTRANIH POSLOVA POVODOM DEMONSTRACIJA NA KOSOVU

Poziv na uzdrzanost od nasilja

Ministar inostranih poslova Savezne Republike Nemacke dr Klaus Kinkel juce je povodom demonstracija albanskih studenata u Pristini dao sledecu izjavu:

"S velikom paznjom i zabrinutoscu pratim aktuelnu situaciju na Kosovu. Tokom proslih dana, medjunarodna zajednica je energicno apelovala na sve strane na Kosovu da pokazuju razboritost i uzdrzanost. Veoma zalim sto taj apel kod srpskih organa bezbednosti nije naisao na paznju.

U Pristini i drugim kosovskim gradovima juce je policija silom nastupala protiv mirnih demonstranata. Predvodnici studentskog protesta, rektor i prorektor paralelnog univerziteta kosovskih Albanaca, bili su privedeni.

Nemacka savezna vlada najostrije osudjuje ovo nasilno postupanje prema mirnim demonstrantima. To predstavlja flagrantno krsenje osnovnih gradjanskih prava. Naredbodavci ove policijske akcije snose tesku odgovornost za opasno zaostravanje ionako napete situacije na Kosovu. Na Kosovu je ugrozena stabilnost celog regiona. To sto se tamo dogadja nije unutrasnja stvar SR Jugoslavije, vec se tice cele Evrope.

Predsednik Milosevic i srpsko rukovodstvo moraju da znaju da upotreba vodenih smrkova i suzavca ne moze biti put za resavanje kosovskih problema. Apelujem na predsednika Milosevica da odustane od dalje primene sile i prokrci put za uklanjanje napetosti na Kosovu.

Zbog toga je krajnje vreme da Beograd i Pristina okoncaju nemustost koja vlada medju njima i da otpocnu ozbiljan dijalog o problemima Kosova. Demonstracije albanskih ucenika i studenata pokazuju da je u albanskom stanovistu, i to upravo kod mladih kosovskih Albanaca, strpljenje na kraju. Prvi korak bi bio brza realizacija prosle godine vec potpisanog Sporazuma o skolstvu na Kosovu, koji je do sada ostao bezvredan papir. Pri tome odlucno podrzavamo posrednicke napore Zajednice San Edjidio.

Beograd mora da zna da su oci medjunarodne javnosti uperene na Kosovo. Kosovski problem se ne moze razresavati cekanjem."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /