Petak, 3. oktobar 1997.

SUDJENJE DRAGOSU KALAJICU PO TUZBI SONJE LIHT

Kleveta na "dzentlmenski nacin"

Beograd. - U Drugom opstinskom sudu juce je pocelo sudjenje Dragosu Kalajicu, koga predsednica Fonda za otvoreno drustvo Sonja Liht tuzi zbog klevete. Motiv tuzbe je Kalajicev intervju listu "Borba" od 18. 3. 1995. godine, u kojem je, pored ostalog, rekao da je "dobar primer bede ljudskog materijala koji uspeva da regrutuje Soros upravo predsednica ovdasnje fondacije, koja se u inostranoj javnosti predstavlja kao politicki vodja, na cije pozive se u Beogradu odazivaju stotine hiljada demonstranata".

Na jucerasnjem sudjenju Kalajic je izjavio da je gospodju Liht pomenuo kao ilustraciju jedne drustvene anomalije koju predstavlja Sorosov fond kojem, "iako je neprijateljski raspolozen prema nasem narodu, sluzi odredjen soj ljudi". "Mogao sam analizirajuci ovu pojavu upotrebiti bolje primere, ali sam postupio dzentlmenski, postujuci cinjenicu da je bas Sonja Liht na celu te organizacije", istakao je Kalajic. Upitan zasto je gospodju Liht okvalifikovao kao politickog vodju, on je pokazao intervju koji je predsednica Fonda za otvoreno drustvo dala italijanskom nedeljniku "Europo" 1993. godine.

U tom intervjuu pod naslovom "Ludi Milosevicu, ja cu te zaustaviti" Sonja Liht je, procitao je u sudu Kalajic, predstavljena kao najupornija protivnica crvene burzoazije i vodja mirovnjackog pokreta koji je na ulice izveo preko 100.000 ljudi. Na primedbu punomocnika Sonje Liht, advokata Rajka Danilovica, da fotografija koja se nalazi pored intervjua nije njena, Kalajic je odgovorio: "Ne znam, nisam nikad upoznao gospodju Liht, video sam je samo na TV ekranu. Mozda je to slika iz njenih mladjih dana".

Objasnjavajuci povod za svoj, kako je rekao, kriticki osvrt na delovanje Soros fondacije, Kalajic je istakao da je "duznost intelektualca, iako je na drugima da procene da li on to zaista jeste, da osmatra slabosti zajednice i pretnje toj zajednici. Procenio sam da je Soros po Srbe neprijateljska organizacija, koja se zaklanja iza filantropije".

Naredno rociste, na kojem ce biti saslusana Sonja Liht, zakazano je za 25. novembar.

O. Mamuzic

Ko moze zaustaviti Milosevica

Posto je Dragos Kalajic izricito zahtevao da u sudski zapisnik udje naslov intervjua Sonje Liht "Ludi Milosevicu, ja cu te zaustaviti", advokat Rajko Danilovic je dobacio: "Dajte, molim vas, kakvog to ima smisla? Pa, Milosevica ne mozemo svi zajedno srusiti, pa kako da to ucini jedna gospodja".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /