Petak, 3. oktobar 1997.

PROTESTNO PISMO KOMITETA ZA ZASTITU NOVINARA IZ NJUJORKA SLOBODANU MILOSEVICU

Ucutkana jedina alternativna televizija

Zoran Ostojic i Lila Radonjic, koji su doprineli da Studio B bude raznolikiji i profesionalniji, smenjeni Draganom Kojadinovicem, cija je programska politika favorizovala srpski ratni lobi, ocenjuje se u pismu i podseca da je predsednik SRJ licno obecao zastitu prava novinara da rade slobodno

Beograd. - "Komitet za zastitu novinara (CPJ) ostro protestuje povodom smenjivanja Zorana Ostojica i Lile Radonjic sa polozaja direktora i glavnog i odgovornog urednika televizije Studio B, popularne lokalne stanice u Beogradu", kaze se u pismu koje je predsedniku Jugoslavije Slobodanu Milosevicu uputila nestranacka organizacija, posvecena odbrani prava novinara sirom sveta, sa sedistem u Njujorku.

"Njihovom smenom i ponovnim imenovanjem nekadasnjeg direktora Dragana Kojadinovica, ucutkana je jedina alternativa i jedini prodemokratski glas na televiziji u prestonici", navodi se u pismu, koje je juce stiglo u nasu redakciju. "Nakon sto je opozicioni gradonacelnik Zoran Djindjic smenjen sa polozaja, udruzene snage srpskih socijalista, radikala i Srpskog pokreta obnove preduzele su korake kako bi zamenile glavno rukovodstvo Studija B onima koji ih podrzavaju. Od vremena proslogodisnjih masovnih demonstracija, koje su dovele opoziciju na vlast u Beogradu, Ostojic i Radonjic su doprineli da program Studija B postane raznolikiji i profesionalniji. Oni su hitno zamenjeni Draganom Kojadinovicem, bivsim direktorom stanice, cija je programska politika favorizovala srpski ratni lobi, sto je 1993. godine primoralo vise od 100 zaposlenih da napuste stanicu", dodaje se u pismu Komiteta i konstatuje da je "citav Upravni odbor raspusten i zamenjen clanovima Srpskog pokreta obnove, Socijalisticke partije i Radikalne stranke", a da je "za predsednika Upravnog odbora imenovan clan Srpskog pokreta obnove Aleksandar Cotric". Smenjivanje gradonacelnika Djindjica i uredjivackog tima Studija B izazvalo je protest nekoliko hiljada Beogradjana, koje je policija hapsila i rasterala upotrebom sile, kaze se u pismu. Zbog nastale situacije reagovala je i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u Srbiji, koja je smenu u Studiju B opisala kao "bahatu i politicki motivisanu", izrazivsi bojazan da ce novo rukovodstvo staviti "partijske interese ispred javnih interesa".

Komitet za zastitu novinara se protivi "grubom mesanju politickih snaga u kadrovsku politiku medija, bez obzira na to da li su oni drzavni ili privatni i osudjuje smenu uprave Studija B kao politicki motivisan pokusaj da se ucutka jedina alternativna televizijska stanica u glavnom gradu."

U protestnom pismu Komiteta za zastitu novinara koje je upuceno predsedniku Milosevicu naglasava se da su smenama u Studiju B prekrsene sve medjunarodne norme o slobodi stampe, "kao i licno obecanje Vase ekselencije dato CPJ da cete garantovati pravo novinara i medijskih organizacija da rade slobodno, bez politickog mesanja i da cete osigurati razlicitost stavova u medijima".

Pismo je potpisao izvrsni direktor CPJ Vilijam A. Orme, porucujuci predsedniku SRJ da Komitet ocekuje njegovu reakciju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /