Petak, 3. oktobar 1997.

UCESNICI PROTESTNOG MITINGA NA KOSOVU OPTUZUJU PRIPADNIKE MUP-a ZA GRUBOST I MALTRETIRANJE

Batine pre saslusanja

Studenti organizatori protestnog marsa tvrde da je posle grubog nasilja na ulicama usledilo maltretiranje tokom prevoza do policijske stanice

Bahri Cani

Pristina. - U Pristini i ostalim gradovima Kosova, gde su prekjuce odrzani protesti, juce je bilo mirno. Albanski studenti poceli su redovnu nastavu, naravno po privatnim kucama. Celnici Organizacionog odbora Nezavisne unije albanskih studenata koji su i organizovali protestni mars, jucerasnji dan su proveli uglavnom u vidanju zadobijenih povreda tokom intervencije policije.

Nekolicina njih je ipak dosla u prostorije Nezavisne unije, gde su jednostavno bili opsednuti domacim i stranim novinarima.

- To sto danas nema protesta, nikako ne znaci da smo odustali od daljih ovakvih manifestacija. Protesti ce sigurno biti nastavljeni - rekao je clan Organizacionog odbora NUS Aljbin Kurti, jedan od onih koji je bio priveden i saslusan u policiji.

Kurti tvrdi da je, nakon sto ga je policija pustila, morao da zatrazi lekarsku pomoc. Njegove povrede nisu teske prirode, ali ipak mu je hod bio jako usporen i ukocen. Potpredsednik Unije Triton Ljajci, pokazao je povrede koje je zadobio tokom policijske intervencije. Njegova ledja su bila poprilicno "isarana" od policijskih pendreka.

Za razliku od njih, kako nam je receno, predsednik NUS Bujar Dugoli nije mogao ni da dodje do prostorija ove organizacija. Morao je da lezi kod kuce. Celnici ove organizacije kazu da ih policija najvise maltretirala pri privodjenju i tokom prevoza do policijske stanice. Pri samom saslusanju, uglavnom, nisu bili zlostavljani. I tu, medjutim, ima izuzetaka. Student Ljuljzan Jagdziju rekao je da su ga i tokom saslusanja kod inspektora nekoliko puta samarali, a protiv njega je i tada upotrebljena palica.

- Saslusavali su me oko dva i po sata. Nakon toga su mi ponudili da idem kuci, ali nisam hteo da odem dok ne vidim svoje studente, i dok ne puste i njih. Tokom saslusavanja nisu me maltretirali. Najvise batina sam dobio dok sam sedeo na ulici, nakon sto je policija krenula da razbije mirne proteste - rekao je rektor Albanskoog univerziteta u Pristini Ejup Statovci.

I rektor tvrdi da studentski protesti nece prestati, dok se ne realizuje postavljeni cilj - omogucavanje studentima da nastavu pohadjaju u zvanicnim skolskim objektima.

Nijedan od njih nije bio spreman da govori o strategiji, niti o terminu kada ce se i na koji nacin protesti nastaviti. O tome ce, kako kazu, odluciti Organizacioni odbor. Sasvim je izvesno da protesti nece biti nastavljeni narednih nekoliko dana.

Lekarka Drita Mekulji, koja je bila koordinator Odbora za pruzanje medicinske pomoci, za nas list kaze da su do sada registrovali stotinu povredjenih. Podaci o broju povredjenih, medjutim, nisu kompletni. Dosta je i onih, kako kaze, kojima je pruzena medicinska pomoc, ali njihova imena, zbog guzve koja je vladala, nisu registrovana. Gospodja Mekulji navodi da su najcesce povrede razni hematomi, distorzije, ali ima dosta i onih sa tezim povredama - slomljenih ruku ili nogu.

Protesti i policijsko nasilje u Pristini su izazvali buru reakcija. Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova tokom jucerasnjeg sastanka sa Martinom Lucom visokim predstavanikom Evropske zajednice za bivsu Jugoslaviju, Nikolasom Hilom iz americke ambasade, kao i diplomatama iz britanske i svedske ambasade u Beogradu, osudio je ostro policijsko nasilje nad studentima i ostalim gradjanima koji su mirno protestovali. Rugova je naglasio da je albanski narod odlucan u tome da svoje teznje za nezavisnost Kosova ostvari mirnim sredstvima. U saopstenju sa ovog sastnaka se kaze da su i diplomate ovih zemalja izrazili duboku zabrinutost zbog nasilja nad mirnim demonstrantima.

Demanti izvestaja RTS

Svi nasi sagovornici demantuju izvestaj RTS, gde se vidi kako su studenti i rukovodstvo Organizacionog odbora, navodno, bili upozoreni da se razidju. Moguce je, kako kazu, da je takvog upozorenja bilo, ali u nekoj od sporednih ulica, ili na kraju kolone. Celo kolone, gde je bio i vas izvestac, nijednog trenutka nije dobilo takvo upozorenje. Njima se niko nijednog trenutka nije obratio megafonom - kako se vidi na snimku RTS niti je iko prisao da ih usmeno upozori. Naime, policija i organizatori protesta nisu razmenili bukvalnio nijednu rec.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /