Subota, 4. oktobar 1997.

U GRADSKOM SAOBRACAJNOM PREDUZECU PONOVO "VRUCE"

Plate ili strajk u ponedeljak

Ukoliko Gradska vlada ne pronadje pare za licne dohotke obracunate po ceni osnovnog rada od 599 dinara, Nezavisni sindikat GSP ce u ponedeljak 6. oktobra stupiti u strajk . Vremena za isplatu plata po ovoj ceni ima do ponedeljka veli Dejan Vilotijevic potpredsednik Nezavisnog sindikata GSP uz opasku pa je pomenutih 599 dinara dogovoreno i isplaceno za avgustovsku platu radnicima GSP. Vilotijevic dodaje da su u firmi pocele da kruze glasine da ce Nezavisni sindikat odustati od borbe za isplatu osnovne cene rada od 599 dinara kao i da su navodno radnici clanovi Nezavisnog sindikata pristali da rade i za manje odnosno po ceni od 516 dinara za osnovni rad. Upravo radi eliminisanja tih dezinformacija Nezavisni sindikat GSP je pripremio plakate koji ce se prilepiti po pogonima kako bi se radnici upoznali "sa pravom istinom".

Pismo Mirku Marjanovicu

Strukovni sindikat GSP je uputio pismo Mirku Marjanovicu, predsedniku Vlade Srbije u kome se zahteva sazivanje sastanka sa gradskom vladom oko problema u komunalnom sistemu. U pismu se konstatuje da je strpljenje Strukovnog sindikata na izmaku kao i da Vlada Srbije mora pokriti subvencionisane - beneficirane kategorije putnika zbog kojih GSP mesecno gubi oko 14 miliona dinara. Kao protivmera Strukovnog sindikata pominje se "prestanak rada".

U GSP prema Vilotijevicevim recima ima oko 8.400 zaposlenih od kojih je oko 1.470 clanova Nezavisnog sindikata. U ovom preduzecu deluje sedam sindikata. Medju sindikatima smo najbrojniji mi i clanovi Samostalnog, istice Vilotijevic. Odgovarajuci na pitanje da li je na nedavno odrzanom Upravnom odboru GSP bilo reci o eventualnoj smeni sadasnjeg v.d. generalnog direktora GSP Pavla Gladovica o kojoj se u "carsiji" vec uveliko prica, sagovornik odgovara:

- Nezavisni sindikat nema svoje predstavnike u Upravnom odboru ali sam od pouzdanih ljudi cuo da o smeni direktora nije bilo reci vec da se razgovaralo o isplati licnog dohotka, stanju u firmi... U Upravnom odboru GSP ima devet clanova po tri iz SPO, DS i iz Gradskog saobracajnog preduzeca. Predsednik UO je Vuceta Mandic iz SPO koji je ujedno i predsednik SO Zvezdara. Zbog svih ovih desavanja u Skupstini grada ne bi me cudilo da dodje do smene v.d. generalnog direktora Pavla Gladovica koga je na ovo mesto svojevremeno postavila Demokratska stranka. Ukoliko dodje do smene - veli Vilotijevic - pitanje je sta bi se posle desavalo u GSP buduci da, realno gledano, trenutno ne postoji nijedan bolji i sposobniji strucnjak od Gladovica. On je, vredi pomenuti, jedini doktorirao na temu "Javni gradski prevoz" na Saobracajnom fakultetu u Beogradu. Sigurno je da bi napogubnije resenje bilo umesto Gladovica postaviti nekoga iz "politicke strukture", zakljucio je Vilotijevic.

Nova trasa linije 104

Na beogradskim ulicama juce kao da je bio neki "vasarski dan". Na sve strane guzve, prepuni autobusi GSB iz cijih su poluzatvorenih vrata izvirivale noge, torbe, sakoi putnika. Jucerasnje guzve dispeceri koji su na ulice "izveli" vozila GSB pravdaju velikim brojem putnika sa strane, pocela je i studentska skolska godina kazu, i malim brojem autobusa. Zbog neodloznih radova na putu promenjena je trasa autobuske linije 104, koja ce se delimicno kretati trasom linije 96.

N. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /