Subota, 4. oktobar 1997.

U NEDELJU DRUGI KRUG PREDSEDNICKIH IZBORA U SRBIJI

Lilic, Seselj ili sve ispocetka

Ako ni ovog puta nijedan kandidat ne dobije vecinu glasova od najmanje polovine izaslih biraca, ceo izborni postupak se ponavlja. Procedura ista kao i u prvom krugu

Beograd. - U nedelju 5. oktobra, od sedam do 20 casova, bice otvoreno 2.827 birackih mesta u 29 izbornih jedinica u Srbiji, na kojima se glasalo i 21. septembra. Na njima ce se, ovoga puta, gr adjani opredeljivati izmedju kandidata leve koalicije SPS-JUL-ND - Zorana Lilica i Srpske radikalne stranke - Vojislava Seselja, koji su u prvom izbornom krugu, 21. septembra, dobili najvise glasova od ukupno 17 predlozenih kandidata.

Na ponovljenom glasanju bice izabran kandidat koji dobije vecinu glasova biraca koji su glasali, ako na izbore izadje najmanje polovina od ukupno 7.208.555. biraca. Ako ni u ovom krugu glasanja nijed an ne dobije potreban broj glasova, ceo izborni postupak se ponavlja.

Za drugi krug vaze ista izborna pravila kao za prvi, pa ce tako, svim punoletnim gradjanima sa birackim pravom koji su radno sposobni, prebivaju u Srbiji i drzavljani su Jugoslavije biti omoguceno da glasaju bez obzira da li se nalaze u mestu prebivalista, na odsluzenju vojnog roka, na vojnoj sluzbi, na brodu, u pritvoru, na izdrzavanju kazne ili privremeno zive u inostranstvu.

Glasa se tajno. Na birackim mestima u mestima prebivalista glasanje se obavlja, uz licnu kartu. Van birackog mesta glasa se pred dva clana iz razlicitih politickih partija koje odredi biracki odbor.

Pre otvaranja birackih mesta clanovi birackih odbora duzni su da provere da li imaju sav izborni materijal, da prebroje glasacke listice i provere da li na udaljenosti do 50 metara ima stranackih sim bola.

Glasanju ce moci, kao i prvi put, da prisustvuju strani posmatraci. Niko od prisutnih na birackom mestu ne sme da koristi pejdzer, mobilni telefon, ili neko drugo sredstvo veza i komunikacija.

Iako je zakonom predvidjeno zatvaranje biralista u 20 sati, zakon omogucava da glasaju i oni koji se u to vreme tamo zateknu.

Odmah posle toga, biracki odbori utvrdjuju rezultate glasanja i zapisnike o tome, sa izbornim materijalom, dostavljaju izbornim komisijama izbornih jedinica koje, na osnovu svega utvrdjuju zbirne rez ultate za svoja podrucja i zapisnike o tome odmah salju Republickoj izbornoj komisiji koja objavljuje konacne rezultate.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /