Subota, 4. oktobar 1997.

NATO I GRCKI VOJNICI UVEZBAVAJU HVATANJE BIVSEG PREDSEDNIKA RS I BIVSEG KOMANDANTA VRS

Za hapsenje Karadzica i Mladica priprema se 1.534 vojnika

U vezbi na jugu Peloponeza ucestvovale jedinice pet zemalja, medju kojima i grcki pesadijski puk

Slobodan Markovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Atine

Atina, - Samo cetiri dana posle zvanicnog grckog demantija da snage NATO-a na grckom tlu uvezbavaju hvatanje Radovana Karadzica i Ratka Mladica, u Atini je u petak objavljen i televizijski sni mak akcije marinaca pet zemalja, medju kojima i - grckih.

Na duzem snimku prikazano je uvezbavanje iskrcavanja mehanizovanih pesadijskih snaga desantnim i gumenim camcima i amfibijskim vozilima, istovar desetina oklopnih vozila i opreme, uz sadejstvo helikoptera. Marinci su opremljeni raznim automatskim naoruzanjem, odeveni u maskirne unifo rme, a maskirana su im i lica.

Tokom vezbe izvedene u zalivu Kiparisja na jugu Peloponeza u cetvrtak u zoru, 1.500 marinaca je izvelo "akciju ciscenja i zaposedanja teritorije pod neprijateljskom kontrolom". Ucestvovale su vojne j edinice iz pet zemalja clanica NATO-a koje su u sastavu SFOR u Bosni, a medju njima i 350 Grka.

Lica maskiranog specijalnim bojama i u punoj opremi, Kozmas Vasilijadis, komandant 501. grckog pesadijskog puka, rekao je o rezultatu svoje jedinice tokom vezbe: "Cinjenica je da postoji izvesna kval itativna i kvantitativna razlika u pogledu naoruzanja u odnosu na saveznike, ali smatram da je nivo nase obucenosti visi od njihovog, sto ima za rezultat da u svim sektorima saradjujemo harmonicno i efikasno".

Reporter MEGE koji ocito ima problema s geografijom, rekao je u izvestaju da je "scenario vezbe bio zasnovan na teskocama na koje nailaze snage NATO u Jugoslaviji, kao sto su minska polja koja su ras ejana sirom te zemlje, snajperisti, kao i na nalazenju i hvatanju ratnih zlocinaca". Cilj vezbe, rekao je dalje, jeste "obucavanje marinaca u nalazenju i hvatanju Radovana Karadzica da bi bio izrucen Haskom sudu kao ratni zlocinac".

Jedan americki oficir koji, medjutim, nije pomenuo te aspekte i ciljeve vezbe, rekao je da je "sve obavljeno kako je planirano" i da smatra "da smo uradili vrlo dobru stvar sto smo dosli u Grcku".

Prema napisima u atinskoj stampi koja ne iznosi detalje scenarija, u vezbama 1.534 pripadnika snaga SAD, Spanije, Italije, Holandije i Grcke bila su angazovana oklopna vozila M-1 i M-48 naoruzana ant itenkovskim topovima tipa 'Nilan', tenkovi i 67 helikoptera i borbenih aviona.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /