Subota, 4. oktobar 1997.

AKADEMCI SINOC PROTESTOVALI ZBOG POLICIJSKOG NASILJA U BEOGRADU I PRISTINI

Studentska setnja bez batina

Dosledni zimusnjim idealima:
Studenti sinoc u Ulici srpskih vladara

Nekoliko stotina stotina studenata prosetalo je protestujuci sinoc centrom Beograda u kome za to vreme policija skoro da se nije ni videla. Neposredno pre setnje studenti su na Platou odrzali protest ni miting zbog nedavnog prebijanja u Beogradu i Pristini, tokom kojeg su rekli kako ih pendreci ne mogu uplasitit. Osudili su Vuka Draskovica i Zorana Djindjica da su pomogli Slobodanu Milosevicu da ostane na vlasti.

Sinocno okupljanje pod nazivom "Pistaljka uzvraca udarac",organizovali su Studentski parlament, Studentska inicijativa, Studentska unija, Studentska federaija i Demokratska omladina za kraljevinu. Govornici nisu bili ipak obeshrabreni skromnim odzivom navodeci da je "ovo samo inicijalna kapisla" koja moze da povuce i dvesta hiljada ljudi u protesnu setnju. Studenti su, za razliku od lidera, ostali dosledni idealima sa zimusnjih demonstracija, rekao je Viktor Todorovic, kandidat za studenta prorektora. Aleksandar Grgurevic je rekao da nije bitno ko je k riv za rusenje koalicije "Zajedno" i dodao "nama je potrebno resenje".Govorila je i kandidat za rektora Marija Bogdanovic kao i profesori, clanovi Univerzitetskog odbora za odbranu demokratije.

Studetni su prosli "medijskom marsrutom", od Platoa, Ulicom Srpskih vladara(gde su se pojavile dve policijske "marice" i potom nestale), najjace zvizdali kod zgrade drzavne televizije i "Politike", p ozdravili baka Olgu u Ulici Lole Ribara. Na celu kolone nosen je transparent poznat iz ranijih demonstracija "Beograd je svet".

Studentski parlament je sinoc pozvao studente da dodju na danasnji protesni skup (l8 casova na Platou) Studentskog politickog kluba. Studenti su pozvani da dodju i u ponedeljak (u 17 casova) ispred z grade Rektorata u kojoj ce se tada birati novi rektor i prorektor.

I K. -N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /