Subota, 4. oktobar 1997.

PISMO GRADJANSKOG SAVEZA SRBIJE MINISTRU POLICIJE

Kazniti one koji su tukli Beogradjane

Beograd. - Gradjanski savez Srbije uputio je protesno pismo Vlajku Stojiljkovicu, ministru unutrasnjih poslova, trazeci da se preduzmu zakonske mere prema odgovornima za nedavno prebijanje Beogradjana. Sila je upotrebljena nepotrebno i bez ikakvog upozorenja, kaze se u jucerasnjem saopstenju GSS.

"Molimo vas gospodine ministre da u skladu sa vasim ovlascenjima i obavezama preduzmete odgovarajuce istraznje radnje i pokrenete krivicne, prekrsajne ili disciplinske postupke protiv odgovornih", porucili su iz GSS, podsecajuci ministra da je policija 30. septembra i 1. oktobra ove godine "grubo nasrnula na ucesnike protesta u centru Beograda, tukla ih i bezrazlozno lisavala slobode".

"Ne radi se o dozvoljenoj primeni sile, shodno zakonu i pravilnicima, cak ni o prekoracenju sluzbenih ovlascenja, vec o nezakonitom postupanju", kaze se u saopstenju i precizira da se pri intervenicjama policije nije radilo o sprecavanju izvrsenja krivicnih dela, hapsenju pocinilaca, sprecavanju napada na zivot i telo ili sprecavanju neke opste opasnosti".

GSS napominje i da je nasilje ispoljeno neselektivno, u velikom broju slucajeva prema zenama i slabima, da je policija nasrtala na demonstrante bez prethodnog upozorenja i to nakon sto se protesni skup zavrsio.

GSS porucuje ministru Stojiljkovicu da za sve receno u pismu postoji veliki broj ocevidaca tako da mu nece biti tesko da proveri istinitost navedenog.

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /