Nedelja, 05. oktobar 1997.

Kosovo nakon protestnog marsa studenata

Pendrekom protiv gandijevskog otpora

Pored Milosevica, kao glavnog i odgovornog u odredjenoj meri i Rugova je kriv zato sto vec vise od 13 meseci nije ostvaren dogovor o normalizaciji skolstva na albanskom jeziku, koji su njih dvojica potpisali jos 1. septembra prosle godine. Da je dogovor realizovan, razloga za ovakav protestni mars ne bi ni bilo

Bahri Cani

Na "mestu zlocina" u cetvrtak, stotinak metara ispod Rektorata Albanskog univerziteta u Pristini, zatekli smo starijeg coveka sa dzakom na ledjima. Isao je ulicom i skupljao patike, cipele, dzempere... Kada je zavrsio, krenuo je ka Rektoratu. Kaze da ce ih cuvati do "oslobodjenja" i da ce nakon toga predloziti da se u nekom od fakulteta otvori muzej gde bi bili izlozeni ovi "rekviziti".

Dan pre toga, u sredu, na istom tom mestu bilo je okupljeno preko 50.000 studenata, profesora i gradjana. Zahtevali su da se albanskim akademcima omoguci povratak u zvanicne skolske objekte Pristinskog univerziteta. Ovo je sedma godina od kada albanski studenti i njihovi nastavnici ne "stanuju" tamo. Oni uce i rade - koliko im to uslovi omogucavaju - po privatnim kucama i drugim objektima. Naravno, po svojim planovima i programima koji nisu u harmoniji sa srpskim. Ocigledno je da je studentima i profesorima albanske nacinalnosti dojadilo da slusaju price kako treba da budu strpljivi i da cekaju da neko drugi resi njihove probleme. U sredu su organizovali verovatno najtisi mars koji se pamti na Kosovu. A istorija protesta na ovim prostorima je duga citavih 16 godina.

Iskustvo iz Beograda, kada su "neki tamo" izasli da protestuju zbog kradje glasova na rezim je ostavilo traume. Adem Demaci je po zatvorima i raznim tretmanima proveo - pet-sest meseci - 28 godina. Sigurno je da covek zna sta je sila i sta su demonstracije.

"Kolicinu mrznje i batina, vidjenih 1. oktobra ove godine, ne pamtim. Srpski rezim nije odrzao rec. Rekli su da nece biti sile, a premlatili su sve sto su stigli", izjavio je Demaci.

Veljko Odalovic, niti bilo ko drugi od ljudi rezima u Pristini, nije se nakon toga obratio javnosti nekim zvanicnim nastupom. Nije mali broj onih koji kazu da su studentski protesti "maslo" upravo Demacija i njegovih ljudi, onih koji zele da dinamiziraju otpor prema "srpskom okupatoru". Vise i nije neka narocita tajna to da na Kosovu sve vise dolazi do izrazaja sukob dve koncepcije - Rugovinog "gandijevskog otpora" i onih koji govore da ne treba sve ocekivati od medjunarodne zajednice, vec da Albanci sve vise stvar treba da uzmu u svoje ruke.

Dobrodoslica

Dan uoci pocetka nove akademske solske godine aktivan je bio i Radivoje Papovic, rektor Pristinskog univerziteta. On je tada primio jednu delegaciju studenata i novim brucosima pozeleo dobrodoslicu i uspeh tokom studiranja. Izneo je podatak da je ove godine u Pristinski univerzitet upisano preko 3.700 studenata, ne samo s Kosova, nego iz cele Srbije. Sa zaljenjem je medjutim konstatovao - istovremeno i apelovao na sve zainteresovane da se upisu u tehnicke fakultete gde nije popunjen predvidjen broj za upis. Rekao je da moze da se upise svako ko to bude zeleo - uslov je da se prijave i da imaju 30 bodova(?!).

Neprikosnoveni lider kosovskih Albanaca i dalje je Rugova. Koliko ce jos dugo biti, medjutim, nemoguce je reci - pogotovo nakon ovog protestnog marsa. Po prvi put se, naime, dogodilo da u ovako krupnoj stvari neko ide mimo njegove volje.

Celnicima Nezavisne unije studenata - Bujar Dugoli, Muhamet Mavraj, Driton Ljajci, Aljbin Kurti... - Rugova je sugerisao da odloze proteste. Saslusali su njegov predlog, ali ga nisu poslusali. Velikog udela u toj "neposlusnosti" verovatno ima i to sto, iz do sada ne bas sasvim poznatih razloga, Rugova nije nasao vremena da primi celnike NUS-a i rektora Ejupa Statovcija dan uoci protestnog marsa.

Ovaj potez Rugove nije prosao "neopazeno" medju Albancima. Pored Milosevica, kao glavnog i odgovornog u odredjenoj meri i Rugova je kriv zato sto vec vise od 13 meseci nije ostvaren dogovor o normalizaciji skolstva na albanskom jeziku, koji su njih dvojica potpisali jos 1. septembra prosle godine. Da je dogovor realizovan, razloga za ovakav protestni mars ne bi ni bilo. Proteklih dana mogla su se cuti misljenja da se kroz studentske organizacije prelamaju interesi politickih stranaka kosovskih Albanaca. Frakcija Nezavisne unije studenata koji su se predstavili kao predstavnici pet fakulteta zatrazili su i dobili razgovor sa Rugovom. Kasnije su izjavljivali da proteste treba odloziti. Naveli su i podatak da su se u Izvrsni odbor nezavisne unije u poslednje vreme pojavili clanovi Demacijeve parlamentarne partije Kosova. Izmedju ostalog, pomenuto je i ime jednog od lidera poslednjih zbivanja Aljbina Kurtija.

- Da, ja sam clan Parlamentarne parije Kosova. Ja sam, medjutim, samo obican clan te stranke. Nemam nikakvu funkciju u njoj. U rukovodstvu Nezavisne unije nalazim se od pre cetiri meseca. Nije tacno da sam dosao tek ovih dana - kaze za "Nasu Nedeljnu Borbu" prozvani Kurti.

Ovaj dugokosi i kako kazu veoma uspesni student, koji sem albanskog vrlo tecno govori i srpski i engleski, odlucno demantuje da ovi studentski protesti ili druge aktivnosti imaju bilo kakvu politicku pozadinu. Odnosno, vezu sa nekom politickom strankom. Nije tacno, tvrdi, da su protesti organizovani pod bilo cijim instrukcijama PPK niti jedne druge stranke. Takve navode u razgovoru za "Nasu Nedeljnu Borbu" odlucno demantuje i potpredsednik NUS-a Driton Ljajci:

"Mi smo potpuno autnomna i nezavisna organizacija. Univerzitet je u potpunosti autonoman i nema govora o politickoj obojenosti protesta. Mi samo zelimo da se vratimo u svoje skolske objekte odakle nas je okupatorski srpski rezim proterao pre vise od sest godina, kaze Ljajci, koji je na nase pitanje - koliko su oni nezavisni bio poprilicno barem tako je izgledao, iznenadjen.

Celnici ove organizacije kazu da njih niko ne finansira, a ako su im potrebne neke pare, ili pomoc, kako tvrdi Kurti, obracaju se albanskom Univerzitetu. Hteli smo da na ova pitanja odgovore dobijemo i od predsednika NUS-a Bujara Dugolija. On je, medjutim, nakon brutalne policijske intervencije i batina koje je dobio, bio na kucnom lecenju. Ocevici koji su ga obisli, tvrde da su posledice pendrecenja primetne po celom njegovom telu. Zato nismo ni insistirali previse na razgovoru.

Rektor Albanskog univerziteta u Pristini Ejup Statovci na toj funkiciji se nalazi skoro dva puna mandata. U protestnom marsu rektor je bio u prvom redu. Prilikom intervencije dobio je zajedno sa celnicima NUS-a i on batine. Statovci je u policijskoj stanici dva i po sata morao da pojasnjava sta se protestima htelo i kako ce se ponasati dalje. Dan nakon zlostvaljanja i saslusavanja rekao nam je da se "oseca dobro, ali da malo teze sedi", zbog udaraca koje je dobio.

- Svu odgovornost za organizovanje protesta preuzeo sam na sebe. To sam rekao i policiji. Protesti nece prestati sve dok ne ostvarimo postavljeni cilj - oslobadjanje skolskih objekata. Kasnije cemo odluciti u kom vidu ce se manifestovati protesti - kaze za "Nasu Nedeljnu Borbu" Statovci uz napomenu da je zasad sansa data predstavnicima kontakt grupe koji su od studenata zatrazili odlaganje daljih protesta.

- Studenti zele da daju priliku Kontakt grupi, a ne Rugovi - tvrdi Statovici. Rektor naglasava da studenti ni u kojoj varijanti nece odgovoriti na policijsko nasilje, uz pojasnjenje "nasa platforma je apsolutno nenasilna i mrina" Statovci slicno kao i celnici NUS-a negira da iza Univerziteta i studentskih protesta stoji bilo koja politicka partija ili organizacija.

- Univerzitet je autonomna i nezavisna institucija i zakonom je zabranjeno organizovanje politickih partija u univerzitetu. Do sada, a ja sam rektor vec dva mandata, nijedna politicka partija se nije mesala u nas rad - istice Statovci.

Rektor kaze da prilikom sastavljanja ili pak potpisivanja dogovora Milosevic - Rugova nije bio ukljucen. I dodaje da taj dokument ne obuhvata i problem Univerziteta. Ejup Statovci tvrdi da nikada nije kontaktirao sa rektorom Radivojem Papovicem. Istovremeno, pita se kako je moguce da se kontaktira sa Papovicem, kada je od Slobodana Milosevica zatrazio da upotrebi sva sredsrtva kako bi zatvorio Albanski univerzitet.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /