Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

ODRZAN DRUGI KRUG PREDSEDNICKIH IZBORA U SRBIJI

Vojislav Seselj vodi - izbori neuspeli

Kako "Nasa Borba" nezvanicno saznaje u Republickoj izbornoj komisiji odziv biraca bio je oko 37 odsto, pa ce u skladu s Izbornim zakonom ceo izborni postupak biti ponovljen

"Milosevic i ja se necemo mesati jedan drugom
u posao": Vojislav Seselj, predsednicki
kandidat SRS glasa juce u Batajnici
FOTO: D. Milosevic

Beograd. - Drugi krug predsednickih izbora u Srbiji na kome su se takmicili kandidat koalicije levih snaga (Socijalisticke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Nove demokratije ) Zoran Lilic i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Seselj, sudeci prema nepotpunim podacima, nije uspeo jer na biralista nije izisla polovina od ukupno 7.208.366 gradjana s birackim pravom.

Kako "Nasa Borba " nezvanicno saznaje u Republickoj izbornoj komisiji odziv biraca u Srbiji bio je oko 37 posto, sto znaci da ce, u skladu s Izbornim zakonom, ceo izborni postupak morati da bude ponovljen.

Podaci o odzivu biraca kao i o broju osvojenih glasova kandidata za predsednika razlikuju se u zavisnosti iz kog su izbornog staba saopsteni.

Republicka izborna komisija u toku citavog dana nije zvanicno nista saopstila, a portparol Socijalisticke partije Srbije Ivica Dacic, oko 23 casa, izjavio je da je odziv biraca bio masovan i da na 20 posto obradjenih birackih mesta vodi kandidat koalicije levih snaga Zoran Lilic.

U izbornom stabu SRS, medjutim, tvrde da na predsednickim izborima u Srbiji vodi njihov lider Vojislav Seselj .

Prema podacima saopstenim u Medija centru u Beogradu, na osnovu informacija koje su prikupili posmatraci Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSid), odziv biraca u drugom izbornom krugu bio je oko 43 posto, a Seselj vodi u Kraljevu, Kragujevcu, Arandjelovcu, Somboru, Novom Sadu i Nisu.

Kada je rec o odzivu biraca, u Medija centru predvidjaju da ce, kada se izbroje glasovi na Kosovu, konacan broj gradjana izaslih na biralista biti za jos pet posto manji. Po zatvaranju biralista u 20 casova, prema podacima Medija centra odziv biraca u Beogradu bio je 27,9 posto, u Jagodini 54,65 posto, u Vranju 67,2 posto, u Zajecaru 47,6 posto , u Nisu 43,3 odsto, a u Novom Pazaru 8,1 odsto.

U svakom slucaju, kako su u Medija centru procenili politicki analiticari Vladimir Goati, Darko Brocic i Srdjan Bogoslavljevic, na izbore, verovatno, nije izaslo preko 45 posto biraca. Glasovi Seselja i Lilica bice izjednaceni, mada, kako isticu , nije iskljucena mogucnost da konacni rezultati pokazu blago vodjstvo Seselja.

Cilj socijalista, prema procenama politickih analiticara, nije bio da pobedi lider opozicije ali ni da pobedi lider socijalista jer to, kako su objasnili , ostavlja na snazi takozvano v.d. stanje u Srbiji, sto socijalistima odgovara.

Prema Izbornom zakonu, Republicka izborna komisija duzna je da konacne rezultate o drugom krugu predsednickih izbora saopsti tri dana nakon izbora, odnosno 9. oktobra.

Jasminka Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /