Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

VUK DRASKOVIC, U INTERVJUU BELGIJSKOM LISTU "SOAR"

Koalicija sa SPS samo ako prihvate nase uslove

Ako bi Slobodan Milosevic prihvatio da se Srbija okrene Evropi, bezuslovnom sprovodjenju Dejtona i saradnji sa Haskim tribunalom, razmislio bih o koaliciji sa vladajucom SPS, izjavio Draskovic

Brisel, Beta. - Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Draskovic izjavio je da bi "razmislio" o koaliciji sa vladajucom Socijalistickom partijom Srbije (SPS) ako bi njen vodja Slobodan Milosevic prihvatio da se Srbija okrene Evropi, "bezuslovnom sprovodjenju Dejtona" i saradnji sa Haskim tribunalom. "SPS je u vrtoglavom padu. Izgubila je vecinu u parlamentu i podeljena je na tri struje: boljsevicku, proseseljevsku, spremnu da sahrani Dejtonske sporazume, kao i trecu, manjinsku struju, koja podrzava zamisao o koaliciji sa SPO", rekao je Draskovic jucerasnjem belgijskom listu "Soar". "Ako, a ja podvlacim to ako", dodao je Draskovic, "ova treca struja pokaze SPO-u da je naklonjena takvom savezu, ona ce morati da prihvati nase uslove: Srbiju okrenutu Evropi u pogledu ekonomije, parlamentarnog sistema, pravosudja i sprovodjenje, potpuno i bezuslovno, Dejtonskih sporazuma".

"Pretpostavimo", rekao je lider SPO, "da Milosevic kaze: Moram prihvatiti Draskoviceve uslove, ukljucujuci saradnju sa Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu. U tom slucaju, ja cu razmisliti...", podvukao je Draskovic. Na pitanje novinara: "Ne mislite li Vi da je Milosevic prvak u manipulaciji?", Draskovic je odgovorio da bi "sve, naravno, moralo biti stavljeno crno na belo, sa rokovima i tacnim ciljevima. To bi bila pobeda", zakljucio je lider Srpskog pokreta obnove. Draskovic je odbacio mogucnost saveza sa Srpskom radikalnom strankom, rekavsi da "SPO nece uci ni u kakav savez sa fasistima". "Seselj zeli stvaranje Velike Srbije", kazao je Draskovic, "ako bi Seselj ikad postao predsednik, granica Srbije bi bila na Savi, kod Beograda."

Ocenivsi da ce predsednicki izbori u Srbiji morati da se ponove, Draskovic je rekao da mu na novim izborima "niko nece zabiti noz u ledja. Ja cu biti predsednik Srbije", podvukao je Draskovic. Lider SPO rekao je da je smenjeni gradonacelnik Beograda Zoran Djindjic, a ne on, Draskovic, "izdajnik demokratske opozicije". Na ocenu novinara da je "Djindjic vec izazvao (Draskovicev) poraz u prvom krugu izbora", lider SPO je uzvratio da je Djindjic "razradio tu glupu zamisao da se komunizam moze pobediti samo sa studentima i 'nezavisnim intelektualcima'. Kakva se pobeda moze postici sa studentima? I sa par stotina 'intelektualaca' koji nisu angazovani u politici?", upitao je Draskovic. On je dodao da je "nesreca da je Djindjic tu zamisao uspeo da proda u Evropi i SAD", ali da je tu "propast jedino shvatio Ricard Holbruk". Na pitanje novinara da li je uklanjanje Djindjica sa mesta gradonacelnika "licna osveta", Draskovic je odgovorio: "Naravno! On je izdao koaliciju." "Ja sam ga 'stvorio', ja sam ga sad uklonio. Nista lose nisam ucinio", rekao je Vuk Draskovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /