Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

U SUBOTU ODRZANA TRECA PROTESTNA SETNJA GRADJANA BEOGRADA

Posle izbora pocinje nova borba za demokratsku Srbiju

Centrom Beograda u protestnoj setnji preksinoc je proslo vise od petnaest hiljada ljudi, nakon protestnog skupa kod Filozofskog fakulteta nabijenog strastima osetno vise nego nekoliko prethodnih, slicnih okupljanja. Ovaj put gradjani nisu docekani pendrecima

Beograd. - Uprkos sumnji da nece biti "popusta" kao vece ranije, pri studentskoj setnji, lideri Studentskog politickog parlamenta, (organizatora skupa) Demokratske stranke i Gradjanskog saveza Srbije, predvodili su gradjane uobicajenom "medijskom trasom" bez problema. Nije se videla cak ni uobicajena policijska straza pred republickim parlamentom.

Duze od sat vremena pre setnje, na platou kod Filozofskog fakulteta, gradjani, ocito puni besa koji se neprekidno "izlivao" kroz pistaljke i cesta skandiranja namenjena prvenstveno "izdajniku" i jos vise njegovoj supruzi ("nova pesma je: "Dano, Danice, Slobina perjanice"), s odobravanjem su slusali govornike. Prvi put su Beogradjani skandirali i ime crnogorskog lidera - "Milo, Milo".

Dunuo je jak vetar kroz Srbiju za onih 88 dana kad smo setali ali je sada dunuo i kroz opoziciju i sve sto je trulo neka otpadne odmah, a ne kada pobedimo pa da kazemo puna nam je korpa trulih jabuka, rekao je Zoran Djindjic, govoreci na platou i nastavio:

"Svi oni koji su vlastoljubivi, srebroljubivi, koji ne trpe kritiku, koji ne mogu da istrpe ni najmanje demokratije u svom okruzenju, koji vole da ih kao bibliju ili ikonu drze na zidu, nije njima mesto u demokratskoj Srbiji. Oni spadaju u onaj paket koji hocemo da gurnemo u proslost".

Lider DS je rekao da nam sledi borba za Srbiju kao demokratsku zemlju koja ce se izvuci "iz blata Azije, iz korupcije, afera, samovolje, harizmatskih politicara, njihovih supruga. Ta Srbija je od ponedeljka iza nas, od ponedeljka se zajednicki borimo za jednu drugaciju Srbiju. Cela Srbija osim tih tri, cetiri dinosaurusa koji zele da nas vrate u kameno doba hoce u buducnost". Ta buducnost ce se u prvom trenutku pojaviti kao politicka kriza, kao najava novih izbora. Boricemo se za izborne uslove pod kojima ta demokratska Srbija ima sansu. Propast nedeljnih izbora je pobeda demokratske Srbije, rekao je Djindjic. Prema njegovim recima "dosta je bilo ovih 150 godina sjasi Murta da uzjase Kurta. Dosta je bilo jahanja u Srbiji, svi imamo pravo da idemo jedan uz drugog uspravno, svi smo mi gradjani cija volja mora da se postuje, ne moze da se iza zatvorenih vrata prave dogovori na nas racun. To je ono sto smo obecali prosle godine".

Tek smo na pocetku, ima mnogo toga da se uradi, rekla je Vesna Pesic, predsednik GSS, predvidjajuci da ni u drugom krugu glasanja predsednik nece biti izabran. Ali bice kasnije onog pravog, nastavila je, koji se nece bojati ni Klintona, ni Jeljcina, Blera, ni Siraka, nikoga, "to ce biti nasi prijatelji".

Djindjic: Ocekivao sam intervenciju

Svi smo ocekivali da ce opet da tuku, drago mi je da smo bar na nekoliko sati normalna zemlja, prokomentarisao nam je Djindjic subotnje odstustvo pendreka sa ulica. Ipak, lider DS procenjuje da ce rezim ponovo da primenjuje silu, ali je stanku napravio, mozda, zbog prisustva velikog broja stranih novinara koji su u Beograd dosli kako bi pratili izbore.

Kako kaze Djindjic, ako drugi krug izbora za predsednika ne uspe, krenuce se u veliku kampanju po Srbiji da se "promovise ideja jedne zaista demokratske opozicije". Naredni skup ce biti u Nisu ili Kragujevcu, dok u Beogradu "koji je ocito s nama" nece biti skupova neko vreme.

Medjutim, Beogradjani ce biti ponovo pozvani na proteste da se izdejstvuju izborni uslovi, a Djindjic pretpostavlja da ce novi izbori biti u decembru ili januaru. U svakom slucaju, kako je rekao, "jos cemo se mi nasetati".

Objasnjavajuci zasto je Srbija dosla na rub ponora, Pesic je rekla i da su Slobodan Milosevic i njegova supruga smislili "bolesnu pricu" kako bi zavarali narod, po kojoj u Americi i evropskim centrima postoji neki centralni komitet koji se urotio protiv srpskog naroda. Po toj prici "Srbija bi ostala mrtav kolosek" a "mi ne zelimo da zivimo u zatvoru jer smo normalni ljudi". Rezim je napravio led oko Srbije, rekla je Pesic i pozvala narod da taj led razbije, navodeci da nas svet ne mrzi vec nas mrzi ovaj rezim. "Danas je svakom ko partijsku logiku ne pretpostavlja zdravom razumu jasno zasto se suprotstavljamo Srbiji Slobodana Milosevica. U nedelju se ne glasa za bolju Srbiju, vec se bira izmedju hrabrosti i Socijalisticke partije, Srpske radikalne stranke i Srpskog pokreta obnove," rekao je Cedomir Jovanovic, lider SPK. I Vuk Draskovic i Vojislav Seselj i Zoran Lilic nisu nista drugo do puke maske Slobodana Milosevic, rekao je Jovanovic i naveo kako "su oni na nasem putu i moramo ih ukloniti" da bi se doslo do demokratske Srbije. Prema njegovim recima ljubav prema narodu se nece povuci pred pendrecima i "oni nikada nece dobiti Beograd, plato, Terazije, ulicu Srpskih vladara..."

Nazivajuci Lilica, Seselja i Draskovica trima glavama jednog cudovista, predstavnik Studentskog politickog kluba Vladan Dobrosavljevic je rekao da se Srbija nalazi u ideoloskom zatvoru. Ali, mi cemo, sa verom u Boga, pokidati lance, rekao je. Njegov partijski kolega Cedomir Antic je rekao da ce to biti hrabra ali nenasilna borba.

Vozac pucao u vazduh usred protestne kolone

Jedan covek pucao je u vazduh usred kolone Beogradjana ispred zgrade "Politike". Vozac crvenog automobila "Zastava-jugo" (BG 902-991) presekao je protestnu kolonu. Kada je neko na vozilo nalepio nalepnicu Studentskog protesta, vozac je demonstrativno izasao, ispalio tri hica u vazduh i brzo otisao. U incidentu niko nije povredjen.

Organizator je pozvao i predstavnike stranaka koje su bojkotovale parlamentarne izbore tako da su govorili predsednici Srpske liberalne stranke i Narodne radikalne stranke. Nikola Milosevic (opisujuci SPO kao utovljenu verziju Nove demokratije) i Zoran Milunovic ("nadam se da ce se ostatak autenticnih demokratskih snaga ujediniti"). Skupu je prisustvovao, kako je organizator rekao, ali nije govorio, i potpredsednik Demokratske stranke Srbije, Vladeta Jankovic. Na skupu, zapocetom himnom Svetom Savi, govorio je i predsednik nezavisnog sindikata vozaca GSP, Dragoljub Stosic, Igor Miklja ("covek koji zbog ubedjenja nije vise na RTS) kao i glumci: Gorica Popovic, Bane Vidakovic, Vladica Milosavljevic.

Sama setnja, nakon govora na platou, ili obnavljanje dobrosavladanog gradiva od zimus, odvijala se, inace, bez problema, osim incidenta kod zgrade "Politike".

Setaci su demonstrirali tolerantnost na raskrsnici kod savezne Skupstine, gde su se usred kolone uz ostala "zarobljena" kola nasla i jedna policijska. Kola su ostala "ukrasena" velikim brojem nalepnica sa antiizbornim porukama, ali policajca u njima niko nije ni pokusao da napadne. Medijska staza je, inace, ostala ista kao i zimus - Ulicom Srpskih vladara, Takovskom (gde je drzavna televizija), Ulicom Lole Ribara (uz obavezan pozdrav baka Olgi), kraj zgrade "Politike" i nazad, na plato kod Filozofskog fakulteta.

E. B. R.

Dinkic: SPO sitno trguje

Govoreci o onima koji su prodali "ljubav, veru i nadu", Mladjan Dinkic je rekao da to najvise boli. Ne mogu da ih razumem da tako nesto urade, samo da bi zadovoljili sebicne interese, rekao je Dinkic.

Zar su zaista mislili kad su smenili gradonacelnika i uzeli studio B da je pola milona ljudi koji su zimus protestovali glasalo za koaliciju Milana Bozica, Gorice Gajevic i Slobodana Cerovica, upitao je Dinkic i rekao da su lazni monarhisti izasli na nepostene izbore da "sitno trguju" i zarade pare.

Mi cemo se zestoko boriti i protiv takvih i protiv onih koji su napravili destrukciju ekonomije, rekao je navodeci da se upravo vraca iz Crne Gore gde su, po njemu, u izgledu promene na bolje koje mogu doneti dobro i Srbiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /