Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

ROBERT GELBARD RAZGOVARAO S BILJANOM PLAVSIC

SAD zabrinute za izborni proces u BiH

Banjaluka. - Specijalni izaslanik americkog predsednika Robert Gelbard, tokom svoje turneje na prostorima bivse Jugoslavije, u subotu je posetio Banjaluku gde se sastao s predsednikom RS Biljanom Plavsic. Nakon dvocasovnog razgovora, vodjenog iza zatvorenih vrata, predsednica Plavsic i americki diplomata odrzali su kracu konferenciju za novinare.

"U fokusu interesovanja gospodina Gelbarda bili su potpisani Beogradski sporazum i situacija u medijima RS", rekla je predsednica Plavsic.

Specijalni americki izaslanik je rekao da su SAD, kao garant Dejtonskog sporazuma, veoma zabrinute trenutnom politickom situacijom u RS i tokom izbornog procesa u BiH koji bi mogli da ugroze sprovodjenje ovog sporazuma. Americka vlada ce podrzati OEBS, finansijski, a imace posmatrace u procesu organizacije i nadgledanja parlamentarnih izbora u RS zakazanih za 23. novembar. "Moja Vlada razmatra Beogradski sporazum i imamo neka pitanja o samoj ideji odrzavanja predsednickih izbora, odnosno njihovoj zakonskoj osnovanosti i njihovoj uskladjenosti s Dejtonskim sporazumom", naglasio je Gelbard.

Americki diplomata je rekao da SAD i saveznici podrzavaju ideju razvoja medija u RS, kako drzavnih, tako i alternativnih i istakao da ce medjunarodna zajednica podrzati sva sredstva informisanja koja streme ka dostizanju medjunarodnih standarda informisanja. U tom smislu, rekao je Gelbard, SAD u potpunosti podrzavaju akciju Sfora i visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa na zauzimanju predajnika SRT-a.

"Dezinformacije, klevete i pretnje koje je emitovao Studio na Palama su potpuno neprihvatljive", istakao je Gelbard koji smatra da banjalucki Studio SRT-a radi po prihvatljivim standardima. Na pitanje novinara da li ce, ukoliko Pale promene politiku, podrzavati Pale ili Banjaluku, Gelbard je odgovorio da SAD podrzavaju sve institucije koje rade na implementaciji Dejtonskog sporazuma i da pritom personalni ili goegrafski kriteriji ne postoje.

"Gospodja Plavsic podrzava taj procec, a imam sumnje kada su u pitanju ljudi sa Pala", kaze americki izaslanik.

LJ. Kovacevic

Gelbard i Krajisnik o medijima u RS

Banjaluka. - Specijalni americki izaslanik za Balkan, Robert Gelbard sastao se juce ujutru na Palama sa clanom Predsednistva BiH Momcilom Krajisnikom. Posle razgovora Gelbard je izjavio da se razmatra uvodjenje zajednicke komisije za medije i saveta za program, koji bi u oba entiteta izdavao licence za emitovanje programa.

Status SRT-a, Studija na Palama, kako je naglasio, bice promenjen kada dodje do korekcije uredjivacke politike i kada ta kuca prestane da preti medjunarodnoj zajednici. Generalni direktor SRT-a Miroslav Toholj trebalo bi da podnese ostavku, naglasio je specijalni izaslanik americkog predsednika.

Gelbard je potvrdio da s Krajisnikom nije razgovarao o problemima koji se ticu optuzenih za ratne zlocine mada je rekao da je to za SAD pitanje visokog prioriteta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /