Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

POSLE ODLUKE DRZAVNOG TUZIOCA SAD DA POKRENE ISTRAGU NAD POTPREDSEDNIKOM ALOM GOROM

Uspelo ogranicavanje stete

Optuzbe za ilegalno finansiranje predizborne kampanje umanjilo je rejting Klintonovog zamenika i potencijalnog naslednika, ali se on, uz punu predsednikovu podrsku, od optuzbi brani - priljeznim radom

Stiv Holend
izvestac Rojtera iz Vasingtona

Potpredsednik Al Gor pokusava da se usredsredi na svoj posao i tako se skloni od oluje izazvane optuzbama za zloupotrebu fondova za kampanju, dok njegovi saradnici pokusavaju da umanje politicku stetu ucinjenu njegovoj kanididaturi za predsednika 2000.

Odaberite bilo koji dan u sedmici i videcete 49-ogodisnjaka iz Tenesija kako promovise nekakav fini projekat: "U petak protiv duvana. U sredu globalno zagrevanje. U utorak je na redu tv-popularnost. A u ponedeljak obrazovanje."

Kako je temperatura rasla oko navoda da je na nedozvoljen nacin pomogao Demokratskoj stranci da sakupi novac za izbore 1996, Gor se znatno vise vezao uz bok predsedniku Bilu Klintonu, najavljujuci ga u govorima a zatim se povlaceci da bi bez glasa gledao preko Klintonovog ramena. Bela kuca zeli da mu stvori imidz coveka u pokretu koji priljezno radi svoj posao, neometen konstantnom galamom koja ga prati.

"Vrlo je privrzen i odlucan da se usredsredi na svoj posao i to cini sasvim prirodno", kaze Gorov portparol Dzini Tercano. "Utisak je da potpredsedenik prvo i najvaznije mora da se podseti na to zasto je tu i da radi za narod", primecuje jedan visoki zvanicnik Bele kuce koji savetuje Gora oko toga kako da ogranici stetno delovanje afere.

Gor je priznao da je 46 puta telefonirao iz Bele kuce agitujuci za priloge kampanji. Na sada vec legendarnoj konferenciji za novinare u martu, on je - govoreci nejasnim vasingtonsko-pravnickim stilom - naglasio da "nema kontrolne pravne institucije ili slucaja na osnovu cega bi se moglo reci da je bilo ikakvog krsenja zakona" koji zabranjuje agitovanje za politicke donacije sa mesta u drzavnom vlasnistvu.

On negira i da je bio svestan da je skup u budistickom hramu u Los Andjelesu kojem je prisustvovao bio organizovan za skupljanje politickih donacija. Zakon zabranjuje sakupljanje politickih donacija u verskim institucijama. Republikanci insistiraju da postoje dokazi da je Gor znao za priloge.

Sve ovo je narusilo nekada kristalno cist Gorov imidz. Istrazivanje "Los Andjeles tajmsa" objavljeno 14. septembra pokazalo je da 59 odsto ispitanika veruje da je Gor delovao nepropisno, a popularnost mu je pala za 34 procenta.

Vodece demokrate koje vide sebe na mestu buduceg predsednika - ali su se suzdrzali od suprotstavljanja Klintonovoj drugoj kandidaturi prosle godine - sada osecaju da bi mogli da traze sansu 2000. godine. Ali, cekajte malo - kazu Gorovi simpatizeri.

"Za tri godine ove ankete nece nista znaciti. Rezultati su u silaznoj putanji, ali to nije nista ozbiljno. Ima puno vremena do izbora, ima puno vremena i za sve ostalo", komentarise jedan zvanicnik Bele kuce i dodaje: "Niko ne pise clanke o tome kako ovaj momak nije dorastao da obavlja posao predsednika. Ovde se radi o tome da li je politicki jak, da li moze da se izbori s udarcima".

Man smatra da odluka drzavnog tuzioca Dzenet Rino da pokrene 60-odnevnu pretragu Gorovih aktivnosti nece povecati politicku stetu ali da ce, ukoliko Reno odluci da za istragu odabere nezavisni savet, potpredsednik morati s tim da se suoci kao da se radi o kampanji za Klintonovog naslednika.

Klinton, koji je uzivao Gorovu svesrdnu podrsku tokom sopstvenih politickih problema, uzvraca mu istom lojalnoscu i spreman je da se zestoko zalozi za njega, tvrde saradnici. "Ovaj predsednik smatra da mu je, osim supruge, potpredsednik njegov najblizi savetnik i prijatelj", zakljucio je jedan od njih.

Nema odustajanja

Gor bi mogao da se ugleda na Klintona koji se suocio sa svakojakim kontroverzama, ali u anketama i dalje ima podrsku oko 60 odsto biraca. "Klinton ne odustaje, ne mrgodi se, on ide dalje a javnost, koja ne voli insistiranje na skandalu, ima tendenciju da nagradi robustnost i privrzenost i odlucnost da se nastavi s radom. Ne znamo da li ce isti slucaj biti i sa Gorom", navodi politicki ekspert Tomas Man iz "Brukings institucije".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /