Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

Sala i vrag

Zuzana Serences

Vrag je, eto, definitivno odneo salu. Znaju to i socijalisti, makar se busali u grudi sa najvecim brojem poslanickih mandata. Vise sale nema, ko god sta rekao, neprikosnovena vlast je definitivno izgubljena, a tvrdnja kako je ionako vlada nacionalnog jedinstva bila zeljena moze se uzeti tek kao posalica. Sem beznadezno naivnih televizijskih gledalaca i glasaca, koji su, valjda, verovali i da je prihvatanje "istorijskog duela" - koji to naravno nije ni bio - nasa nova velika demokratska tekovina, znaju to svi koji bas i nisu raspolozeni za sale. Eto, dakle, i kratkog objasnjenja otkud smo to poslednjih dana bili svedoci ucestalim pricama, tako naglim, tkao odjednom, o dva suprotstavljena puta. Levog bloka i radikalskog.

Na plavoj hartiji SPS plakata, vec uveliko postizborno pohabanih, medju mnogim zvucnim porukama, ponegde se jos daju prepoznati i parola o iskrenosti, i parola o iskustvu. Cini se da je najiskreniji odgovor nakon prvog kruga "sto jes'- jes') dao funkcioner novosadskih socijalista sa recenicom koja je radikalski uspon obrazlozila "izostankom naseg adekvatnog odgovora na njihovu politiku". Pravog odgovora, dakle nije bilo. I sala je, naravno, tu prestala.

Pa, ipak, kada smo kod "suprotstavljenih puteva": potpredsednik SPS protekle nedelje objasnjavao je kako se Lilic zalaze za mir, dok Seselj trazi neke nove granice koje su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. I, sve bi to dosad i bilo zaista suprotstavljeno, da nije bilo i dodatnog pojasnjenja: "ni mi u SPS nismo zadovoljni novim svetskim poretkom, ali realno procenjujemo snage i odnose u svetu". Price u suprotnostima, kako vidimo, bas i nema, tek mozda o putevima.

Vredi se, uostalom, setiti kako je nakon svojevremenog raskida (nikad zvanicno priznate) koalicije socijalista i radikala u novosadskoj vlasti tadasnji prvi covek socijalista u tom gradu taj cin obrazlozio: da radikali "nisu dorasli". Toliko o tadasnjem iskustvu.

Od tada je proslo nekoliko godina, a u njima se, znamo, iskustva taloze, a deca, pa i usvojena, odrastaju. Saljivosti vise zaista nema. A iskreni odgovor jednog novosadskog SPS funkcionera o izostanku odgovora ostao je usamljen.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /