Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

UPRKOS TVRDNJAMA NADLEZNIH DA CE KURS DINARA OSTATI STABILAN

Talas poskupljenja i "potrosacka groznica"

U trznim centrima i buticima u subotu trgovci jedva sacekali kraj radnog vremena da bi ponedeljak docekali sa novim cenama

Beograd. - Predstavnici Savezne vlade i Narodne banke, koji vec danima najavljuju da ce kurs dinara ostati stabilan, a marka sa nivoa od 4,2 dinara ponovo pasti na staru cenu od 3,6 dinara, izgleda nisu bili dovoljno ubedljivi - trgovci su u subotu masovno podizali cene robe ili su cekali kraj radnog vremena pa da to ucine tokom vikenda. Za sada je rec mahom o privatnim proizvodjacima i trgovcima, koji su cene robe kalkulisali prema kursu od 3,7 dinara za marku, a posto je ova valuta u Beogradu dostigla kupovni kurs od 4,2 dinara (u Kragujevcu 4,3 dinara), tokom vikenda su cene korigovane za ovu razliku.

U subotu je, primera radi, poznata modna kuca "Mona" na vise prodajnih mesta u Beogradu bila izuzetno posecena. Odevni predmeti su, ruku na srce, bili znatno jeftiniji nego kod konkurencije u drustvenom sektoru, ali su "potrosackoj groznici" doprinosili i sami prodavci, svojim najavama da "ove cene vaze jos samo danas, do 15 casova, a posle ce biti uskladjene sa rastom marke". Na opasku da ce kurs, kako se najavljuje, ponovo pasti odmah posle izbora, jedan od trgovaca nam je uz osmeh prokomentarisao: "Pa, dobro, kad se to desi, i mi cemo da spustimo cene".

Slicna situacija bila je i u mnogim drugim trgovinama i buticima, kako u trznim centrima, tako i na tezgama, u nekoliko takozvanih "otvorenih trznih centara" u gradu. Neki su vec podigli cene, ali kako nam je jedan od prodavaca rekao: "Konkurencija sabotira, cekajuci da marka stvarno padne. Dok se oni nadaju, svi zajedno gubimo" - kaze rezignirano ovaj prodavac u zemunskom trznom centru.

Ukoliko se obistini obecanje Danka Djunica, potpredsednika Savezne vlade da ce kurs ubrzo pasti na stari nivo od 3,6 dinara za marku, a trgovci i proizvodjaci u medjuvremenu podignu cene i usklade ih sa sadasnjim kursom marke, ostaje da vidimo hoce li ih zaista ponovo sniziti.

B. M. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /