Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

ODLOZEN ZA DANAS NAJAVLJENI STRAJK U ELEKTRONSKOJ INDUSTRIJI U NISU

Od 14.000 radnika, trinaest hiljada je gladno

Sindikat tvrdi da je u poslednjih sest meseci rukovodstvo zavelo strahovladu medju radnicima, ali su posle pretnji strajkom, tokom vikenda "pregovori sa vrhom EI krenuli pozitivnim tokom". Odluka o strajku bice "odmrznuta" ako pregovori ne daju rezultate

Nis. - Predsednik Asocijacije slobodnih sindikata (AS) Elektronske industrije (EI) Nis Bratislav Djuric izjavio je juce da danas ipak nece zapoceti generalni strajk radnika ovog sistema "jer su pregovori sa rukovodstvom EI krenuli pozitivnim tokom".

"Opcija stupanja radnika EI u generalni strajk ostaje ukoliko pregovori sa rukovodstvom ne dovedu do zadovoljajuceg kompromisa koji ce biti u interesu i radnika i rukovodstva. Ukoliko takvih pozitivnih rezultata ne bude strajk necemo ponovo najavljivati, vec cemo ga aktivirati", kaze Djuric.

Ovakva sindikalna "pretnja" pokazala je da prilicno ambiciozni defile stranih diplomata, poslovnih ljudi iz sveta, pa i "znacajnih" persona iz domaceg politicko- poslovnog establismenta kroz kabinete najnovijeg rukovodstva jos ni izdaleka nisu podigli ovaj gigant sa kolena, niti omogucili radnicima da se, siti, usprave.

"Za ovih sest meseci rukovodstvo EI korporacije, na celu sa dr Vojislavom Miticem, uspelo je da zavede strahovladu medju radnicima i apsolutnu kontrolu nad organima upravljanja, obuce u lepse uniforme sluzbu obezbedjenja, ocisti park, posadi drvece i ofarba jarbole u fabrickom krugu, na kojima se svakoga dana vesaju razlicite zastave. Posto smo dugo bili pod sankcijama, u pocetku nam je bilo zanimljivo da se prisecamo i pogadjamo cije su to zastave, ali nam sada to vise nista ne znaci. Posle tih zastava ili poseta stranih delegacija nisu poceli da dolaze ili izlaze sleperi sa robom", objasnjava Djuric.

On dodaje da od "svih tih prica rukovodstva o 'Simensu', 'Filipsu' ili mogucem izvozu za Ameriku" za sada nema niceg konkretnog. Tvrdi da je od 14 hiljada radnika "vise od 13.000 radnika gladno". Prema njegovim recima, samo dve do tri fabrike u EI nesto rade i zaposleni primaju platu od nekoliko stotina dinara, dok u svim ostalim zaposleni primaju minimalac ili topli obrok iz nekoliko delova. "Posto se od 107 ili 200 dinara ne moze ziveti radnici su tokom leta zaradjivali u crnim ili sivim poslovima, da bi nekako preziveli, ali sada ide zima...", upozorava Djuric.

Rukovodstvo zaboravilo sirotinju

Slobodni sindikalci u EI, medjutim, tvrde da se rukovodstvo EI "odvojilo od radnika", te ne vidi koliko tesko oni zive. Stoga uz isplatu zaostalih radnickih primanja, utvrdjivanje dinamike i donje granice njihovih buducih iplata, i izbor novih organa upravljanja koji ce zaista kontrolisati fabricko rukovodstvo, traze i objavljivanje realnog, a ne "lakiranog" stanja u EI, prestanak stetne interne privatizacije i objavljivanje radnih statusa clanova rukovodstva EI, jer imaju informacije da je deo njih zadrzao i predhodna zaposlenja. "Radnike takodje zanima da li je tacna informacija da dok oni prime po 200 dinara rukovodioci na celu sa Miticem primaju enormne zarade", kaze Djuric.

Prema njegovim recima, najnovije rukovodstvo EI sprovodi "represiju" prema svima koji nisu pod njegovom kontrolom, kao i gusenje sindikalnih sloboda. Ovakvu tvrdnju ilustruje podatkom da je clan AS EI priveden i ispitivan u fabrickoj sluzbi obezbedjenja samo zato sto je nosio primerke sindikalnog lista "Nezavisni metalac", za koje se sumnjalo da su "politicki pamfleti". Takodje su pretresani svi radnici trece smene u restoranu drustvene ishrane zato sto je "procureo glas" da se spremaju na strajk.

"Nas clan je zbog posedovanja sindikalnog lista i priveden i saslusavan po svim policijskim pravilima. Pretres u restoranu drustvene ishrane je izveden po staljinistickim metodama, uz uperene baterije u oci, licni pretres ili pretres ormana. To mozda i ne treba da nas cudi jer je novo rukovodstvo EI za direktora 'Zastite' EI postavilo penzionisanog sluzbenika Sluzbe drzavne bezbednosti niskog SUP Branislava Rancica", govori predsednik AS EI.

Potpredsednik korporacije EI Stevan Miskovski, medjutim, tvrdi da rukovodstvo EI cini sve sto je u njegovoj moci, radeci po 12 casova dnevno, da vrati poljuljano povernje domacih i stranih partnera u ovaj sistem i zakljuci sto povoljnije ugovorne aranzmane. Prema njegovim recima, za ostvarivanje ambicioznih poslovnih planova EI potreban je red i disciplina i u radnickim redovima.

"Jedino resenje za bolji ekonomski i socijalni polozaj radnika je uposljavanje kapaciteta u EI i rukovodstvo ulaze ogromne napore da do toga dodje. Za to je potrebno malo strpljenja jer se znacajniji poslovni pomaci ne mogu postici preko noci. To je pogotovu tesko kada se zna da je rukovodstvo EI zateklo obaveze od 288 miliona dinara, blokadu racuna od 82 miliona, neplacene poreze i doprinose od 19,5 miliona, a potrazivanja od samo 74 miliona dinara. I potpuno razjedinjen sistem EI u kojem su za jedan posao konkurisale dve fabrike iz sistema, da bi ga na kraju dobio neko treci, objasnjava Miskovski.

Prema njegovim recima, zvanicni podaci, koji i ne moraju odgovarati realnom stanju, govore da je u EI uposleno 60 do 70 odsto kapaciteta. Intenzivno se radi na znacajnijem aktiviranju nosecih programa EI, kakvi su poslovi u oblasti telekomunikacija,profesionalne elektronike, televizora, aparata za domacinstvo, ili namenske proizvodnje. "Racunamo da cemo preko 'Filipsa' sa kojim smo uspostavili poslovnu saradnju obezbediti trziste katodnih cevi u Rusiji. Planiramo da uskoro krenemo sa izvozom u Rusiju, Iran i Indiju. Zakljucili smo ugovor sa PTT Srbije, proizvodicemo telefonske centrale, a kvalitetom nasih televizora i aparata za domacinstvo zauzecemo domace trziste, uz insistiranje da ga drzava zastiti od loseg uvoza ovakvih proizvoda", kaze Miskovski.

Z. Miladinovic

Pod prismotrom

Nije tesko prognozirati da ce predsednik EI korporacije Vojislav Mitic i njegov tim sigurno u narednom periodu biti pod znacajnom sindikalnom prismotrom i kontrolom. Dani mira i sigurnosti, koje su Mitic i drugovi imali nakon sto su im pre sest meseci i gradsko rukovodstvo (koalicija "Zajedno") i sindikalci i radnici EI ukazali poverenje i podrsku, prosli su. Narusili su ih radnicki stomaci, koji najcesce ne priznaju gole planove o svetloj buducnosti. "Daleko je Indija, nase porodice traze hleb", porucuju jednostavno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /