Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

DRUGI KRUG PREDSEDNICKIH IZBORA U SRBIJI

Manji odziv biraca nego u prvom krugu

Prema podacima Medija centra do 13 casova na biralista u Srbiji izaslo je 17,5 posto biraca, sto je manje od odziva u prvom krugu kada je do 13 casova na biralista izaslo oko 23 posto biraca

"U interesu je Srbije da danas izabere predsednika":
Zoran Lilic, predsednicki kandidat SPS-JUL-ND
na glasackom mestu u Mesnoj zajednici
"Kadinjaca" na Novom Beogradu
FOTO: FoNet

Beograd. - U Srbiji su juce u sedam sati ujutro otvorena gotovo sva od ukupno 9.827 birackih mesta na kojima su gradjani sa birackim pravom u drugom izbornom krugu birali predsednika republike.

U trku za predsednika, iz prvog izbornog kruga, usli su kandidat koalicije levih snaga (Socijalisticke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Nove demokratije) Zoran Lilic i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Seselj. Pobedice onaj kandidat koji dobije vecinu glasova, ukoliko je na izbore izaslo najmanje polovina od ukupno 7.208.366 biraca. Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova, ceo izborni postupak se ponavlja. Prema podacima Medija centra do 13 casova na biralista u Srbiji izaslo je 17,5 posto biraca, sto je manje od odziva u prvom krugu kada je do 13 casova na biralista izaslo oko 23 posto biraca.

Izvestaji izbornih komisija o odzivu gradjana do ranih popodnevnih sati obojeni su optimizmom. Prema podacima izbornih komisija, u Nisu je do podne na biralista izaslo preko 28 posto, u Pirotu oko 50 posto.

Medija centar u Beogradu, na osnovu podataka oko 300 posmatraca Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) saopstio je da je do 13 casova odziv u Beogradu bio oko 16,74 posto, u Nisu 16,98 odsto, Vranju 20,25 posto, Zajecaru 16,07 posto, a u Novom Pazaru tek nesto preko pet posto.

U Medija centru, takodje, tvrde da na Kosovu, kao i u prvom izbornom krugu, nisu ni otvarana mnoga biracka mesta u naseljima sa pretezno albanskim stanovnistvom.

Profesor Marko Blagojevic na konferenciji za stampu u Medija centru govorio je o nepravilnostima i istakao da je na vecini birackih mesta uoceno veliko prisustvo policije u uniformama i u civilu.

U Kragujevcu na birackom mestu u Osnovnoj skoli "Moma Stanojevic" primeceno je da milicija vrsi propagandu u korist predsednickog kandidata leve koalicije Zorana Lilica i primorava ljude da glasaju. U Medija centar stigle su i mnogobrojne prituzbe Srpskog pokreta obnove (SPO) u kojima se navodi da njihovim posmatracima nije omogucen pristup birackim mestima.

Primecen je, takodje, propagandni materijal u blizini biralista. Tako su, u noci uoci izbora u Novom Pazaru raznoseni leci sa likom Zorana Lilica, a u Prizrenu su na dan izbora deljeni upaljaci sa natpisom SPS.

Posmatracima CESID-a, kao i u prvom izbornom krugu, nije bilo omoguceno da borave na birackim mestima, a neke od njih je, na Paliluli, policija pod pretnjom fizicki udaljila ispred biralista.

Republicka izborna komisija (RIK) do kasnih popodnevnih sati nije saopstavala podatke o odzivu biraca kao ni o toku glasanja. Sekretar RIK Nebojsa Rodic rekao je da procene o odzivu nece biti saopstavane do zatvaranja biralista.

Dzravni mediji u svojim izvestajima navodili su samo to da izbori proticu u demokratskoj i mirnoj atmosferi.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /