Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

PIJACNI BAROMETAR

Septembar skup na pijacama

Tokom letnjih meseci voce i povrce na pijacama bilo je ekstremno skupo ove godine u odnosu na prosle te su potrosaci ocekivali da ce bar avgust biti pogodan za kupovinu zimnice. Istina, cene su pale ali ne onoliko koliko bi odgovaralo kucnom budzetu prosecnog Beogradjanina. Tako, primera radi, krajem avgusta paradajz i paprika kostali su tri do 6, krastavac 2,5 do 5, crni luk tri do 4, jabuke i kruske tri do 5, a sljive su bile najjeftinije sa 1,5 do 2,5 dinara po kilogramu.

Statisticari za septembar kazu da je inace mesec poznat po visokim cenama robe na pijaci sto dokazuju sledece cene prethodno navedenih primeraka voca i povrca, koji se najvise koriste za zimnicu. Treba napomenuti da je septembarski paradajz 6 do 8 (moze se nabaviti i za dva ali retko), paprika 4 do 6, crni luk tri do 5, jabuke su tri do 6, kruske 4 do 8 i sljive dva do 5 dinara sto je skuplje u proseku oko 10 do 30 odsto. Boranija je skuplja za cak 71,4 odsto, dok su krastavac (tri do 5), kupus (1 do 2), krompir (1,5 do tri ) i breskve (6 do 10) dinara sa cenama kostanja u stanju status kvo, jer su iste kao i krajem avgusta. U septembru je pojeftinio karfiol (tri do 5) i to oko 50 odsto.

U prilog gore navedenoj tezi o skupom septembru na pijacama ide i cena jaja sa 0,40 do jedan dinar po komadu. Sir je 12 do 20, kajmak 25 do 35 dinara.

Sve u svemu, gradjani su zimnicu ove godine dosta siromasnije pripremili u odnosu na prosle, a najvise mesta u njoj zauzeli su pekmez od sljiva i sok od paradajza. U pomoc su pritekle trgovacke kuce "Pekabeta" i "Jabuka" sa vrlo povoljnim uslovima placanja, kako konzerviranog tako i svezeg voca i povrca u dzakovima.

R. T. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /