Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

U GALERIJI MMF U VASINGTONU OTVORENA IZLOZBA SAVREMENOG SLIKARSTVA CRNE GORE

Iskorak u novi svet

Da li je osmoro crnogorskih slikara odskrinulo vrata kljucne svetske institucije

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Posle serije organizacionih peripetija i dva odlaganja, u Vasingtonu je - pred stotinak gostiju - najzad otvorena izlozba savremenog slikarstva Crne Gore na kojoj su, sa 40 radova, americkoj publici predstavljeni Anka Buric, Miodrag Dado Djuric, Filip Jankovic, Dragan Karadzic, Ratko Odalovic, Branislav Sekulic, Vojo Stanic i Rajko Todorovic.

Crna Gora je, kao sastavni deo federalne Jugoslavije, jos veoma daleko od clanstva u Medjunarodnom monetarnom fondu (iz poznatih razloga), ali je svojim slikarskim eksponatima uspela sebi da odskrine vrata ove kljucne svetske institucije. Do kraja oktobra, naime, u Vasingtonu ce trajati ova izlozba koju su zajednicki organizovali Udruzenje likovnih umetnika Crne Gore i Umetnicki savet MMF, koji je i domacin postavke u svojoj prestiznoj galeriji Atrijum u centru americke prestonice.

Izlozba radova osmoro slikara u Vasingtonu predstavlja prvo zajednicko predstavljanje ove vrste crnogorske umetnosti na americkom kontinentu. Jedna je od prvih, uopste u inostranstvu, posle grupnih izlozbi odrzanih prosle godine u Italiji (u provinciji Pulja i, kasnije, u Rimu).

- Izlozba u Vasingtonu ima za nas veliki znacaj, jer predstavlja pocetak otvaranja crnogorske umetnosti prema ovom delu sveta. Verujem da bi ova izlozba mogla da nam otvori neke nove puteve. Dobro je selektirana i ima koncept izrazene individualnosti - izjavio je na tu temu predsednik Udruzenja likovnih umetnika Crne Gore Rajko Todorovic, a Vojo Stanic, na pitanje sta bi vasingtonska izlozba mogla da predstavlja za ovaj ocekivani proboj crnogortske umetnosti na americkom prostoru, rekao je sledece:

- Nemam vam ja o tome nikakvu predstavu. Ja sam prvi put dosao u Ameriku i zadivljen sam ovim gradom i, uopste, savrsenstvom Amerike. Zadivljen sam, pre svega, cistocom Vasingtona. Ako je Amerika, uopste, ovakva kao sto je Vasington, onda je ona toliko savrsena da ja u njoj ne bih mogao da zivim! Ne verujem da bih u to mogao da se uklopim. U svakom slucaju, Amerika je zemlja u kojoj mozemo svi nesto da naucimo o svim stvarima. I o postenju, i o redu i o svacemu...Povremeno nas nervira njihovo reagovanje na nase dogadjaje, ali su, mozda, i tu u pravu kad upotrebljavaju ljutu travu na ljutu ranu...Sto se tice ove izlozbe, ja nemam nikakvu predstavu koje bi to puteve ona mogla da otvori. Znam jedino da su ovde predstavljeni odlicni slikari iz Crne Gore. Ja, licno, ne razumem se u slikarstvo - ja samo slikam.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /