Ponedeljak, 6. oktobar 1997.

PREDSEDNICKI IZBORI U CRNOJ GORI

U znaku nadmetanja Djukanovica i Bulatovica

Do 17 casova na biralista je izaslo oko 47 odsto gradjana s pravom glasa. Najmasovniji odziv u Rozajama i Budvi, a najmanji u Mojkovcu i Herceg-Novom. Zvanicni rezultati izbora mogli bi biti poznati vec danas

 

"Ocekujem da ce izbori proteci u fer atmosferi":
Predsednicki kandidat Momir Bulatovic
sa suprugom glasa juce u Podgorici
FOTO: FoNet
 
"Siguran sam da ce Crna Gora dobro i pametno izabrati":
Predsednicki kandidat Milo Djukanovic
sa suprugom juce na birackom mestu 20 u Podgorici
FOTO: FoNet

Podgorica. - Moguce je da ce vec danas, kada ovaj izvjestaj bude pred citaocima "Nase Borbe", biti poznato ko je novi predsjednik Crne Gore ili koja su dvojica od osam pretendenata na tu funkciju stekla pravo da se, za 14 dana, nadmecu u drugom izbornom krugu. Favoriti u izbornoj trci svakako su dosadasnji predsjednik Crne Gore, Momir Bulatovic, i aktuelni crnogorski premijer, Milo Djukanovic, a njihovo rivalstvo i suprotstavaljenost politickih koncepcija koje zastupaju, dali su ovim predsjednickim izborima u Crnoj Gori posebnu aromu i znacaj.

Atmosfera napetosti, izazvana beskompromisnom polarizacijom dva tabora nekada jedinstvenog DPS-a, a onda i ostalih politickih grupacija, osjecala se i tokom dvodnevne izborne tisine. U takvoj atmosferi, zacinjenoj jos blizinom ishoda velikog okrsaja, juce ujutru u sedam casova otvoreno je 878 birackih mjesta, na kojima je 460.568 gradjana Crne Gore s pravom glasa bilo u mogucnosti da bira predsjednika Republike.

Juce je do 17 casova 50 odsto gradjana opstinePodgorica izaslo na biralista. Kako je saopsteno u Pres-centru, formiranom za ovu priliku od strane Republickog sekretarijata za informacije i Republicke izborne komisije, do 17 casova zabiljezen je najmasovniji odziv biraca u opstinama Rozaje i Cetinje (60 odsto). Vise od polovine biraca je, do tada, glasalo u Budvi (56 odsto), Plavu i Pljevljima (52 odsto). Podgorici, u kojoj je do 17 casova glasala polovina biraca, pridruzile su se i opstine Pluzine i Andrijevica. U Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu i u Savniku odziv biraca je do 17 casova bio izmedju 45 i 50 odsto, dok je u ostalim opstinama odziv bio ispod 45 odsto. Najmanji odziv zabiljezen je u Ulcinju (31 odsto), a zatim u Tivtu i Mojkovcu (37 odsto).

Kako je novinare informisao Nikola Zeko Ilic, portparol RIK, do 17 casova Republicka izborna komisija nije dobila nijedan zvanicni prigovor na tok izbora i realizaciju izbornog postupka.

Milo Djukanovic u prednosti

Na osnovu 23,33 odsto obradjenih podataka, Milo Djukanovic je u prednosti u odnosu na Momira Bulatovica, svog glavnog rivala na izborima za predsednika Crne Gore. Od 70.399 obradjenih glasackih listica, Djukanovic je dobio 35.640, a Bulatovic 31.587 glasova. Ovo je saopsteno sinoc u 23 casa u pres centru.

Biracka mjesta su zatvorena u 20 casova, a prema ranijoj najavi iz Republicke izborne komisije, moguce je da ce vec danas (ponedeljak, 6. oktobar) biti saopsteni zvanicni rezultati izbora.

Dvojica favorita u ovoj izbornoj trci, Milo Djukanovic i Momir Bulatovic, glasali su na birackom mestu u OS "Savo Pejanovic" u Podgorici. Bilo je predvidjeno da Djukanovic glasa u 11 casova i 30 minuta a Bulatovic u podne, ali su obojica kasnili po petnaestak minuta. Stigli su na biracko mjesto sa suprugama (Bulatovic i sa djecom), vozeci "audije 8", i uz jaku policijsku pratnju.

Djukanovicev dolazak i odlazak protekli su brzo i mirno, bez zadrzavanja, dok je Bulatovic docekan burnim aplauzom, koji su inicirali dopisnici i izvjestaci beogradskih prorezimskih glasila, a prihvatile okupljene Bulatoviceve pristalice. Bulatovic je nakon glasanja ispracen poklicima: "Momo, Momo" i aplauzom.

U neobaveznim razgovorima izvjestaca "Nase Borbe" sa ljudima iz Djukanoviceve i Bulatoviceve blizine, i jedna i druga strana strana uvjeravala je u izvjesnu pobjedu, i to vec u prvom krugu.

D. Vukovic
B. I. Milicic

Izvestaj posmatraca u utorak

Predsjednicki izbori su pod budnom posmatrackom kontrolom stranih i domacih posmatraca, od kojih su najbrojniji iz OEBS-a. Posmatracki tim Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju broji 68 ljudi, a njihov prvi izvjestaj najavljen je za utorak, 7. oktobra, kada je predvidjena i konferencija za stampu. Medju 91 posmatracem je i dvadesetoclana ekipa Crnogorskog helsinskog komiteta, ciji je parlamentarni izvjesaj najavljen takodje za utorak.

Predsjednik CHK i sef posmatrackog tima, g. Slobodan Franovic, nije juce mogao da nam nista odredjeno kaze o utiscima njegovih posmatraca, samo je napomenuo da se i sada ponavlja stari problem neupisa veceg broja ljudi u biracke spiskove. Skrenuo je, takodje, paznju na to da je, u dva navrata, dio njegovog posmatrackog tima bio "saobracajno" blokiran zbog "Podgorickog maratona".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /