Utorak, 7. oktobar 1997.

BRITANSKI MEDIJI O PREDSEDNICKIM IZBORIMA U SRBIJI I CRNOJ GORI

Beograd odbio izbor izmedju marionete i ekstremiste

Beograd, Beta. - Uz ocenu da su Beogradjani masovno bojkotovali drugi krug predsednickih izbora u Srbiji, londonski "Tajms" pise da stanovnici glavnog grada SR Jugoslavije "izbegavaju izbor izmedju marionete i ekstremiste". Iako je odziv biraca u unutrasnjosti Srbije bio nesto veci, vecina biraca u Beogradu nije zelela da bira izmedju Zorana Lilica i Vojslava Seselja, pise "Tajms", a prenosi Radio Bi-Bi- Si u emisiji na srpskom jeziku.

"Siroko rasprostranjena apatija ne odrazava samo razocaranje osiromasene srednje klase, vec i zelju jugoslovenskog predsednika Milosevica da bojkot predsednickih izbora iskoristi za stvaranje ustavnog haosa u zemlji", ocenjuje list. U slucaju da izbori budu ponisteni zbog slabog odziva biraca, Srbija ce na neodredjeno vreme ostati bez predsednika, predvidja juce "Fajnensl tajms".

"Gardijan" pise da imena dvojice kandidata koji su usli u drugi krug predsednickih izbora, pokazuju da se na politickoj sceni Srbije "malo toga promenilo". I Zoran Lilic i Vojislav Seselj predstavljaju "autoritarne stranke i malo je verovatno da bi bilo koji od njih vodio zemlju u demokratiju i svetliju buducnost", pise "Gardijan".

Londonski "Indipendent" ocenjuje da bi pobeda Mila Djukanovica na predsednickim izborima u Crnoj Gori mogla da ugrozi predsednika SRJ Milosevica i time dovede Jugoslaviju do "najvece unutrasnje krize od ratova u BiH i Hrvatskoj". Povod za sve napetije odnose izmedju Beograda i Podgorice je, smatra list "artikulisani i po standardima bivsih jugoslovenskih komunistickih politicara, neobicno harizmaticni crnogorski premijer Milo Djukanovic".

Dok je Srbija zbog zestokih medjusobnih sukoba "izgubila pravu opoziciju", cini se da Crna Gora u Djukanovicu ima adekvatnog protivnika Slobodanu Milosevicu, pise "Indipendent". Za balkanske uslove Djukanovic je reformator, ocenjuje list i dodaje da "lavina propagande koju su protiv Djukanovica pokrenuli drzavni mediji u Beogradu nije imala velikog uticaja u Crnoj Gori. "Indipendent" procenjuje da bi Djukanoviceva pobeda na izborima oznacila pocetak mnogih reformi i na saveznom nivou, jer bi dosadasnje crnogorsko tvrdo krilo u Saveznoj vladi zamenili Djukanovicevi reformisti.

"Zoran Djindjic, nedavno smenjeni gradonacelnik Beograda i istaknuti lider srpske opozicije, odrzava bliske odnose sa Djukanovicem", pise "Independent" i zakljucuje da je Milosevic suocen sa "tri velika problema" - Djukanovicem, predsednicom Republike Srpske Biljanom Plavsic i opozicijom u Srbiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /