Utorak, 7. oktobar 1997.

PONOVO ODLOZENA SEDNICA SAVETA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA

Predsednicki izbori odlozili izbor rektorskog kolegijuma?

Pojedini profesorski krugovi tvrde da su glasine na BU u tesnoj vezi sa izborima u Srbiji

Beograd. - Sednica Saveta Beogradskog univerziteta (BU), na kojoj je trebalo da se izabere novi rektorski kolegijum, odlozena je juce po drugi put za poslednje tri nedelje. Ovu odluku doneo je predsednik Saveta BU, dr Momcilo Babic, i prosledio je faksom u Kapetan Misino zdanje samo nekoliko sati uoci izborne sesije. U pismenom obrazlozenju navedeno je da se izborna sednica Saveta odlaze zbog "sprecenosti veceg broja clanova Saveta da prisustvuje sednici". Iz ove informacije, medjutim, izostalo je preciziranje datuma odrzavanja sednice koja je po prvobitno utvrdjenom planu trebalo da se organizuje 25. septembra. Nikada se do sada nije dogodilo da nova uprava ne bude izabrana pre pocetka skolske godine, 1. oktobra.

U akademskim krugovima vest o ponovnom odlaganju sednice Saveta BU proprecena i bez veceg iznenadjenja, jer se smatra da je glasanje na Univerzitetu u tesnoj vezi sa izborima u Srbiji. Pojedini profesorski krugovi tvrde da rezultati na republickim izborima uslovljavaju i sastav Saveta u delu koji delegira vlada.

Dr Marija Bogdanovic, dekan Filozofskog fakulteta i kandidat za rektora, ocekivala je "da se napravi situacija u kojoj ni 6. oktobra nece doci do izbora nove uprave, ali nije bila sigurna na koji nacin ce se to izvesti". Po njenom misljenju, "akltuelne vlasti u Srbiji su sada zaokupljene rezultatima republickih izbora, sto pokazuje da pitanje Univerziteta nije prioritetno. Ocigledno se smatra da univerzitet moze da funkcionise i na principu v. d. rektora, uprkos tome sto je to u suprotnosti sa Zakonom o univerzitetu", misli dr Bogdanovic.

Protiv-kandidat dr Marije Bogdanovic za rektorsku funkciju je dr Dragan Kuburovic, dosadasnji v. d. rektora. Na izbornoj sednici koja ce naknadno biti zakazana, rektor ce se, dakle, birati izmedju ova dva kandidata, a da li ce neko od njih biti izabran, zavisi od volje clanova Saveta, koji se izjasnjavaju tajnim glasanjem.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /