Utorak, 7. oktobar 1997.

REPUBLICKA IZBORNA KOMISIJA O DRUGOM KRUGU PREDSEDNICKIH IZBORA U SRBIJI

Srbija jos bez predsednika

Prema podacima iz 85 odsto birackih mesta, na predsednicke izbore izaslo je 49,82 odsto biraca. Konacni rezultati u cetvrtak

Beograd. - Prema prvim prethodim rezultatima sa ponovljenog glasanja za izbor predsednika Srbije koji su juce do 15 casova stigli Republickoj izbornoj komisiji, nije izaslo vise od polovine upisanih biraca i nijedan od dva predsednicka kandidata nije dobio natpolovicnu vecinu glasova, saopstio je sekretar RIK Nebojsa Rodic.

Republicka izborna komisija je do tog vremena primila kompletne izvestaje za samo 16 izbornih jedinica u Srbiji, a od ukupno 9.827 birackih mesta obradjeni su podaci za samo 8.364, odnosno za 85 odsto. Ocekuju se podaci iz 1.463 biracka mesta, pa konacne rezultate ponovljenih predsednickih izbora ne bi trebalo ocekivati pre cetvrtka, kada je RIK po zakonu duzna da objavi zvanicne rezultate.

Rodic nije naveo iz kojih izbornih jedinica nedostaju podaci, na insistiranje novinara rekao da samo pojedini delovi izbornih jedinica nisu u celini obradjeni. U onim mestima u kojima su kompletno obradjeni podaci bilo je upisano 6.445.014 biraca, a od toga su glasala samo 3.211.022 biraca. Na vise puta ponovljeno pitanje o procentu izaslih, Rodic nije hteo da odgovori, tvrdeci da je to navedeno u pisanom materijalu koji je novinarima trebalo da bude naknadno podeljen. Toga, medjutim, u materijalu nije bilo, pa su novinari bili prinudjeni da sami izracunaju da se ovoga puta oglasilo 49,82 odsto gradjana. Od pomenutog broja izaslih bilo je 3.113.798 pravovaljanih glasova a razlika ukazuje da ima skoro 96.000 nevazecih glasackih listica.

Koliko kostaju izbori?

"Jos je nemoguce u potpunosti iskazati koliko kostaju izbori, ali se zna da je u prvom krugu predsednickih, odnosno na poslanickim izborima trosak po biracu iznosio 2,4 dinara", rekao je sekretar RIK Nebojsa Rodic, odgovarajuci na novinarska pitanja.

Rodic je konstatovao da nijedan kandidat nije ispunio zakonom utvrdjene uslove da bude izabran za predsednika Republike Srbije. Kandidat leve koalicije (SPS-JUL-ND) Zoran Lilic dobio je 23,41 odsto glasova biraca ukupno upisanih u biracke spiskove, a kandidat SRS Vojislav Seselj - 24,90 odsto, iz cega se vidi da nije ispunjen prvi od dva zakonska uslova - da na izbore mora da izadje najmanje polovina od ukupnog broja biraca u Republici.

Nije ispunjen ni drugi uslov - da na ponovljenom glasanju za predsednika Republike bude izabran onaj kandidat koji je dobio vecinu glasova biraca koji su glasali. Kandidat leve koalicije dobio je 46,99 odsto, a kandidat SRS - 49,98 odsto od broja biraca koji su glasali.

Rodic je ukazao da, za sada, Republickoj izbornoj komisiji nije stigao nijedan prigovor na rad birackih odbora i izbornih komisija i da su izbore pratila 52 predstavnika OEBS, odnosno predstavnika stranih parlamenata i diplomatsko-konzularnih predstavnistava u Beogradu.

Na pitanje novinara zasto se, ovoga puta, toliko kasnilo sa saopstavanjem podataka, kada je RIK pre dve nedelje vec prvog dana davala neke procente izaslih biraca, Rodic je odgovorio da prvog dana nije bilo konferencije za stampu. Rodic je zaboravio da su prvog, izbornog, dana u istom Pres centru Skupstine Srbije bile cak dve konferencije za stampu - jedna u 14, a druga u 22 sata.

M. T.

Promenljivo biracko telo

Za protekli drugi krug predsednickih izbora u Srbiji u biracke spiskove bilo je upisano 7.210.295 biraca, saopstio je sekretar RIK Nebojsa Rodic. Na primedbu novinara da je taj podatak vec treci put promenjen, Rodic je objasnio da se uoci svakog izbora iznova utvrdjuje broj biraca na osnovu upisa u biracke spiskove.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /