Utorak, 7. oktobar 1997.

Srbija sa Seseljevim likom

Gordana Susa

Obecanje Vuka Draskovica da ce Srpski pokret obnove bojkotovati predsednicke izbore u Srbiji, kako izgleda, nije ispunjeno. Vise je nego ocigledno da je i deo clanstva njegove partije izasao da glasa i to po svoj prilici za lidera radikala Vojislava Seselja. Razlozi za to mogu biti dvojaki: ili je deo clanstva SPO radikalizovan, ili je posredi kumovski dogovor da se nadigra leva koalicija. Tim pre sto predsedniku savezne drzave dok ne ucvrsti svoj polozaj na federalnom nivou prema svojoj meri i ambicijama, vise odgovara v. d. stanje u Srbiji jer to predsednicko mesto ima jacu i znacajniju ulogu od njegove. Izborom nekog njemu neposlusnog, a sve se vise govorka da se i Lilic "razgoropadio", osujetile bi se te namere.

Bez obzira na ove spekulacije i na krajnji ishod izbora, upecatljiva je podrska koju je dobio lider Srpske radikalne stranke. Sto da ne, reci ce pesimisti, krajnje je vreme da se srpski nacionalsocijalizam i formalizuje, te da umesto prikrivene dobije i zvanicnu formu.

Narod koji je deset godina edukovan u tom pravcu razocaran pogubnim posledicama politike aktuelnog rezima, opstim srozavanjem moralnim i materijalnim, opredeljuje se za politicki radikalizam. Umesto krivice i pokajanja, sudjenje ratnim zlocincima, saradnju sa svetom, radikali nude primamljiviju populisticku formulu - nikome nemamo razloga da se pravdamo i nema razloga da se kajemo.

Na pitanje koliko je dobitak za Seselja gubitak za Srbiju, tek ce se odgovarati ali vec sada je sasvim izvesno da ce visok rejting radikala raslojiti srpsku politicku scenu i dovesti do novog pregrupisavanja na one koji su za i one koji su protiv njih.

Ako je dosadasnji reper Srbije bio Slobodan Milosevic, ubuduce ce to, bez sumnje, biti Vojislav Seselj. Srbija sa Seseljevim likom, naime, moze bitno da utice i na ponovljene crnogorske izbore i ne bi bilo nimalo cudno da i sam Momir ode da glasa za Mila. Seselj ce biti reper i merilo za ponasanje Albanaca na Kosovu, sto ionako rovitu situaciju u juznoj pokrajini jos vise pogorsava. Srbiju sa Seseljevim likom nekooperativnu, radikalno raspolozenu, teze ce prihvatati i svet. Po svemu izgleda da je malo onih koje je ova podrska radikalima iznenadila. Iznenadjenje je, izgleda, ostalo samo za Seseljevog tvorca, predsednika SRJ, Slobodana Milosevica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /