Utorak, 7. oktobar 1997.

KOMENTAR RADMILE MILENTIJEVIC NA PROPISE O IZBORU PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Zakon je neustavan

Uslov da na izbore mora da izadje najmanje polovina od ukupnog broja biraca u Republici da bi predsednik mogao da bude izabran predstavlja nametnutu, arbitretnu kvotu, smatra ministarka za informisanje

"Mislim da je Zakon o izboru predsednika Republike neustavan", izjavila je u neformalnom razgovoru s novinarem "Nase Borbe", ministarka informisanja u Vladi Srbije Radmila Milentijevic. Uslov koji postavlja Zakon o izboru predsednika Republike - da na izbore mora da izadje najmanje polovina od ukupnog broja biraca u Republici da bi predsednik mogao da bude izabran - je nametnut, smatra ministarka Milentijevic. To je, po njenom uverenju, "arbitrerna kvota" koja zadire u ustavno zagarantovana ljudska prava i slobode koja podrazumevaju da neko moze, ali i ne mora, da glasa, odnosno da izadje na izbore.

Ministarka Milentijevic je to slikovito objasnila, navodeci da neko, u vreme izbora, moze i da se uspava pa da ne izadje na izbore, ili da uopste ne zeli da glasa. "To vam je kao kad bi vam odredili da postignete pet golova da biste pobedili na utakmici, a vi ste, fakticki pobednik i sa dva gola", objasnila je ministarka, dodajuci da tako nesto u Americi ne bi moglo da prodje, jer to bi bilo potcenjivanje volje znacajnog dela birackog tela koje je izaslo na glasanje.

Inace, ministarka Milentijevic je napomenula da je vec o tome razmenila misljenje s nekim ljudima. Sa ovim sto je rekla, medjutim, u vreme pomenutog razgovora, nije bila spremna da izadje u javnost, pa je ostalo da o detaljima govori kasnije. Da objasni da li je to najava izmene pomenutog zakona, buduci da je cenzus, sudeci i prema sadasnjem raspolozenju biraca, previsok, te da su mali izgledi da predsednik Srbije bude u dogledno vreme izabran.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /