Utorak, 7. oktobar 1997.

DIREKTORSKI PROGONI NEZAVISNIH SINDIKATA NAJZESCI U VREME PRED IZBORE

Sedam godina sikane

Objasnjenje za netrpeljivost poslovodstva u preduzecima "nezavisnjacima" je jednostavno - radi se o uistinu sindikalnim zahtevima

U vreme pred parlamentarne i predsednicke izbore u Srbiji, iz Ujedinjenih granskih sindikata culi smo upozorenje da je direktorski progon njihovog clanstva i aktivista po preduzecima "vidno pojacan". Direktori, kako vele u UGS "Nezavisnost", mahom clanovi SPS, kao po komandi, krenuli su u "preslisavanje" radnika - clanova nezavisnih sindikata, a posebno sindikalnih poverenika, pa su zapljustali sto otkazi, sto suspenzije sa radnih mesta i uz umanjene zarade i pretnje otkazima.

- Za nas problem sikane clanstva nije nista novo, jer on je otpoceo i traje vise od sedam godina, tacnije od trenutka kada su formirani UGS "Nezavisnost". Objasnjenje za netrpeljivost poslovodstava u preduzecima prema nezavisnim sindikatima je vrlo jednostavno. Oni uporno ukazuju na direktorske marifetluke, nesposobnost, neposlovnost, sve ono sto je protiv interesa zaposlenih i preduzeca na cijem su celu. Nasi zahtevi, za razliku od zahteva vecine samostalnih sindikata su uistinu sindikalni. Uglavnom zahtevamo da se radi i zivi od zarada, kao i da se te zarade redovno isplacuju. Recju, ne zadovoljavamo se podelom namirnica i ne aminujemo volju poslovodstava. Zato smo u nemilosti direktora koje postavlja rezim, objasnjava Milan Nikolic, potpredsednik UGS "Nezavisnost".

Da i poneki direktori pocinju ozbiljnije da shvataju "nezavisnjake" od "samostalaca", svedoci izjava clana poslovodstva jedne velike vojvodjanske fabrike koji nam je nedavno, u neoficijelnom razgovoru, rekao da vise voli da pregovara sa nezavisnim sindikatima jer "oni, za razliku od samostalnih, znaju sta hoce i bave se svojim poslom i istinski brane radnicke interese i prava, tvrdoglavo ostajuci - sindikalisti. Cini se da ovde niko ne shvata cinjenicu da je svakom normalnom preduzecu i njegovom poslovodstvu i te kako potreban pravi sindikat, jer on svojim zahtevima, ukoliko nisu obojeni politikom i rusilacki, upucuje na trzisnu i zdravu profitnu utakmicu", smatra nas sagovornik.

- Vise od 300 radnika - nasih clanova, najvise ih je u trgovinskim preduzecima, poput "Beka", "Banovog brda", "CTP holdinga", "Elektrotehne" cekaju pravdu sudeci se i tuzeci sa samovoljnim direktorima koji su im izdelili resenja o otkazu ili su, pak, digli ruke od pravde i, mesecima, cekaju milost i milostinju na berzi rada. Prakticno su ostali bez sredstava za zivot. Mnogim direktorima je vec stalna praksa da clanove nezavisnih sindikata, ako ne jedine, onda barem prve, upucuju na prinudne odmore. Takve slucajeve imali smo u "Aeroinzenjeringu", GP "Rad", "Zelvozu" iz Smedereva, RTB Bor i u jos jednom velikom broju preduzeca ciji su direktori pripadnici stranke na vlasti. Pritisak na nezavisne sindikate pojacan je bio i lane pred lokalne izbore, a vidno je pojacan i pred ovogodisnje parlamentarne i predsednicke izobre, kaze za "Nasu Borbu" Milan Nikolic.

- Istina je da samostalne sindikalne organizacije pridju nasima u situaciji kada se trazi isplata zaostalih zarada, ali i te zajednicke akcije budu kratkog daha, jer kolege iz samostalnih sindikata, obicno popuste kada dobiju obecanja ili se zadovolje nekim sitnim ustupcima poslovodstava. Neki celnici samostalnih granskih sindikata cak porucuju da im na pamet ne pada da brane i da se solidarisu sa progonjenim radnicima - clanovima nezavisnih sindikata jer ih smatraju - neprijateljskim. Sasvim je jasno da dok god samostalni sindikati ostaju da sluze poslovodstvima i vladajucoj stranci, nama ostaje da se sukobljavamo s direktorskom samovoljom, na sudovima teramo pravdu i uzdamo se da vreme demokratizacije drustva i sindikalnog pluralizma nije bas tako daleko, veli na kraju razgovora Nikolic.

G. Djukic

Solidarnost - nepoznanica

Prema podacima koje smo dobili u "Nezavisnosti", samostalni sindikati u preduzecima nikada nisu stali na stranu progonjenih kolega iz nezavisnih sindikata. Nikolic nam je rekao da za samostalne sindikate, u ovakvim slucajevima, sindikalna solidarnost ostaje nepoznanica, odnosno "da ostaju verni sluzenju direktorima".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /