Utorak, 7. oktobar 1997.

DVE NEDELJE OD EKSPLOZIJE U BEOGRADSKOM RESTORANU "MEKDONALDS"

Policija sumnja u terorizam?

Inspektori u civilu obavestili vlasnike i sluzbe obezbedjenja nekih prestonickih diskoteka da obrate paznju na postioce i "neobicne predmete"

Dve nedelje od kada se dogodila eksplozija u toaletu restorana "Mekdonalds" na Slaviji, beogradska policija nije saopstila bezmalo nikakve podatke o tom incidentu. Osim sture informacije na konferenciji za stampu odrzane u Ministarstvu unutrasnjih poslova Srbije istog dana (23. decembra), gde je receno da je tog jutra oko dva sata iza ponoci "eksplozija manjeg intenziteta" uzdrmala poznati beogradski restoran brze hrane, nista drugo do danasnjeg dana nije saopsteno.

Neformalni portparol MUP Srbije Sasa Bovan izjavio je nesto sto je dosta neuobicajeno kada su u pitanju istrage o eksplozijama - da skoro 12 sati nakon "detonacije" policiji nije poznato da li je u pitanju eksplozivna naprava ili, pak, kvar na instalacijama. Strucnjaci za eksplozivno-diverziona dejstva, tvrde upuceni, takve stvari u vecini slucajeva mogu utvrditi golim okom. Druga neubocajena stvar bila je cinjenica da su se i tokom prepodneva nakon eksplozije u prostorijama "Mekdonaldsa" nalazili radnici specijalizovanih sluzbi MUP Srbije, sto je jasno ukazalo na ono sto je kasnije procurelo iz izvora istrage u beogradskoj Palati pravde. To jest, da nisu u pitanju instalacije vec plasticni eksploziv sa satnim mehanizmom postavljen u vodokotlicu od nepoznatih izvrsilaca. Pojavila se uskoro i informacija da je u "Mekdonaldsu" na Terazijama pronadjena slicna naprava, a policija to nije ni potvrdila ni demantovala.

U citavoj "zbrci" postalo je interesantno i indikativno da direkcija "Mekdonaldsa" nije izdala obecano zvanicno saopstenje o eksploziji, vec je u stampi objavljena samo prilicno neutralna izjava glavnog menadzera ove firme. Postavilo se zapravo pitanje - sta se krije?

Prema informacijama koje je "Nasa Borba" dobila u beogradskim biznismenskim krugovima, ali, igrom slucaja, i prirodom posla, dobro upucenim u slucaj eksplozije u "Mekdonaldsu", po svemu sudeci srpska policija strahuje da bi se ovakvi incidenti mogli ponoviti. Kako tvrde ovi izvori, inspektori MUP Srbije u civilu obisli su prosle i pretprosle nedelje neke od beogradskih diskoteka i upozorili vlasnike ili sluzbe obezbedjenja da obrate pozornost na posetioce, te da o svim "neobicnim predmetima" koje primete u lokalu (posebno u nusprostorijama) odmah obaveste policiju. U tu svrhu inspektori su im ostavili brojeve pejdzera i mobilnih telefona na koje im se mogu javiti u bilo koje doba dana i noci. Navodno je, tvrde izvori, ovakvo upozorenje preneto i nekim drugim institucijama gde se okuplja veliki broj ljudi (fakultetima, restoranima...).

Izvori sa kojima smo razgovarali nisu, medjutim, mogli da nam kazu da li su u pitanju bili inspektori Resora drzavne bezbednosti, sto je vrlo verovatno, jer potvrdu ove price nismo uspeli da dobijemo u izvorima bliskim kriminalistickoj policiji, koja je obicno nadlezna za ispitivanje uzroka eksplozija.

D. P.

Bez panike!

U neformalnim razgovorima, inspektori su, navodno, rekli kako opravdano sumnjaju da je eksplozija u "Mekdonaldsu" isplanirani "teroristicki akt", ali da ne znaju ko iza toga stoji. Kroz pricu inspektori su pominjali toboznju najavu "Oslobodilacke vojske Kosova" da ce se "njihova ruka" osetiti i u Beogradu, mada u principu nisu zeleli da prejudiciraju stvari. Rekli su, kako tvrde izvori, da je ovo samo mera predostroznosti, da ne treba siriti paniku i kako procenjuju da neke eventualne buduce eksplozije nece biti usmerene protiv gradjana, vec ce cilj biti ostecenje materijalnih dobara radi upozorenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /