Utorak, 7. oktobar 1997.

ZVANICNI REZULTATI REPUBLICKE IZBORNE KOMISIJE CRNE GORE

Bulatovic ili Djukanovic - odluka u drugom krugu

Biracko telo: 460.568

Izaslo na izbore: 311.084

Momir Bulatovic 147.609

Milo Djukanovic 145.337

Ostali 13.530

Podgorica. - Sinoc u 20 casova Republicka izborna komisija saopstila je zvanicne rezultate prvog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, na osnovu kojih dvojica prvoplasiranih Momir Bulatovic i Milo Djukanovic treba 19. oktobra ponovo da odmjere snage. Pobjednika, dakle, poslije prvog izbornog kruga nema, iako je Bulatovic dobio oko dvije hiljade glasova vise od Djukanovica.

Momir Bulatovic je dobio 147.615, a Milo Djukanovic 145.348 glasova. Dr Novica Stanic dobio je 5.109, Acim Visnjic 4.635, dr Dragan Hajdukovic 1.998, dr Novica Vojinovic 785, Milan Radulovic 620, a dr Slobodan Vujacic 383 glasa. Bulatovic je pobijedio u opstinama: Podgorica, Niksic, Herceg-Novi, Budva, Danilovgrad, Pluzine, Savnik, Zabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Kolasin, Mojkovac, Berane i Andrijevica, dok je Djukanovic kao pobjednik izasao u opstinama: Cetinje, Bar, Ulcinj, Kotor, Tivat, Rozaje i Plav.

Izbori su ponisteni na dva izborna mjesta u ostini Bar (Arbanes s 411 i Veliki Ostros sa 116 biraca), i bice ponovljeni za tri dana.

Slavlja bez narocitog povoda

U zavisnosti od toga kako su u nedjelju navece, sto zvanicno sto nezvanicno, saopstavani rezultati izborne trke, u Podgorici su sporedicno slavile i Bulatoviceve i Djukanoviceve pristalice. Slavlje i jednih nije, medjutim, dozivjelo vrhunac, ali je bilo jasno da "djukanovicevci" za njega i nemaju razloga. Nesto poslije ponoci, u zgradu crnogorske Vlade, u kojoj je i sjediste DPS-a, i pored mnostva ljudi vladala je skoro grobna tisina. Vec je tada bilo jasno da se topi Djukanoviceva pocetna prednost, i da nece biti vatrometa, za koji su vec sve pripreme bile izvrsene.

Na izbore je izaslo 311.118 biraca, odnosno 67,38 odsto. Nevazecih glasackih listica bilo je 4.625.

Sinoc do 20 casova, Republickoj izbornoj komisiji nije stigao nijedan zvanican prigovor u vezi s izborima.

Kandidat Otadzbinske stranke Acim Visnjic osvojio je 4.635 glasova, dr Dragan Hajdukovic, nezavisni kandidat koji se zalaze za suverenu Crnu Goru, dobio je 1.998 glasova, dr Novica Vojinovic, kandidat Srpske demokratske stranke CG, nije uspio da predje "hiljadarku" - osvojio je svega 785 glasova, dok su sse iza njega plasirali Milan Radulovic, kandidat Stranke prirodnog zakona, i dr Slobodan Vujacic, kandidat grupe gradjana, Radulovic je dobio 620, a dr Vujacic svega 383 glasa.

Neposredno poslije nezanicnog izvjestaja Republicke izborne komisije, iz Izbornog staba Mila Djukanovica stiglo je saopstenje, koje je potpisao Dragan Djurovic, sef IS. U tom saopstenju, koje je intonirano tako da djeluje kao utjesno, navedeo je da Izborni stab raspolaze podacima da ce predsjednik Crne Gore biti definitivno izabaran u drugom izbornom krugu, te da RIK nije jos izracunala rezultate sa dva biracka mjesta u opstini Bar, jer su tamo izbori ponisteni, a da ce biti preispitano oko 4.500 nevazecih glasackih listica. "Prema ukupnim informacijama kojima raspolazemo, u prvom izbornom krugu nas kandidat je ostvario prednost", stoji na kraju ovog utjesnog saopstenja.

Niksic izneverio Djukanovica

Republicka izborna komisija nije juce u 13 casova saopstila nezvanicne podatke o tome kako su rasporedjeni glasovi biraca u 21. crnogorskoj opstini. Prema onome sto se moglo saznati iz izbornih stabova predsjednickih kandidata, najvece neprijatno iznenadjenje za Djukanovica je njegov rodni Niksic, (nesto manje Podgorica) a za Bulatovica opstina Kotor. Djukanovic je racunao na sigurnu pobjedu u Niksicu, a ispalo je da tamo minimalnu prednost ima Bulatovic. U Kotoru je, medjutim, Djukanovic glatko dobio, a Bulatovic je smatrao da je tamo njegovo jako uporiste.

Nije bilo nikakvih iznenadjenja u opstinama za koje se pretpostavljalo da su Bulatoviceva tvrda uporista (Andrijevica, Pljevlja, Berane, Mojkovac, Kolasin, Savnik, Zabljak, Pluzine, Herceg Novi), kao sto ni jednog trenutka nije dosla u pitanje Djukanoviceva pobjeda u Rozajama, Plavu, Ulcinju, Tivtu, Cetinju, Baru.

Cinjenica je da su na dva biracka mjesta u opstini Bar ponisteni izbori, a to je saopstila i Republicka izborna komisija. Rijec je izbornim mjestima Arbanes i Veliki Ostros, na kojima glasa 877 biraca. Kako je kazao g. Miras Radovic, zamjenik predsjednika RIK, izbori su ponisteni zbog toga sto je utvrdjeno da u glasackim kutijama ima vise glasackih listica od broja biraca koji su glasali.

Kako je saopsteno u 13 casova, Republickoj izbornoj komisiji, do tog vremena, nije niko zvanicno urucio bilo kakav prigovor u vezi sa sprovodjenjem izbora. Nije, svakako, iskljuceno da takvih prigovora nece biti, jer rok za njihovo eventualno pdonosenje nije jos bio istekao. Kako je novinarima objasnjeno, prigovor se moze podnijeti 24 sata nakon sto se desilo ono na sta se prigovor odnosi.

Tokom trajanja izbora, a ni neposredno poslije zatvaranja birackih mjesta, nije se desio ni jedan incident, ili o tome, makar, nije bilo zvanicnih niti nezvanicnih informacija.

Za danas poslije podne, najavljena je konferencija za stampu Posmatracke misije OEBS-a, a pretpostavlja se da ce to uciniti i Crnogorski helsinski komitet, koji je na predsjednickim izborima u Crnoj Gori imao 26 posmatraca.

D. Vukovic
B. I. Milicic

Izbori bez crnogorskih zastava

Podgorica, Montena-faks. - Na 133 biracka mjesta u glavnom gradu Crne Gore prekjuce su se, umjesto crnogorskih, vijorile zastave Republike Srbije! Do takvog propusta doslo je, po svoj prilici, iz nemara Opstinske izborne komisije, odnosno onih koji su, za njen racun, narucivali zastave, za dekoraciju biralista. Iako je raspored boja isti, sredisnja plava boja se znatno razlikuje, jer je ona na crnogorskoj zastavi - plavetna, odnosno blijedo plava, a pored toga odnos sirine i duzine zastave je 1:3, sto znaci da je crnogorska zastava znatno duza neko srbijanska, pa i ona savezne drzave.

Novac samo za Mila i Momira

Podgorica, Beta. - Predsednicki kandidati Demokratske partije socijalsta Momir Bulatovic i Milo Djukanovic dobice iz drzavnog budzeta po 100.000 dinara za troskove predizborne kampanje. Ostalih set kandidata nece dobiti novac za predizbornu kampanju, jer na izborima nisu presli cenzus od 10 odsto osvojenih glasova. Prema nezvanicnim podacima Republicke izborne komisije, Novica Stanic, Novica Vojinovic, Acim Visnjic, Milan Radulovic, Dragan Hajdukovic i Slobodan Vujacic ukupno su dobili manje od 14.000 glasova, od 311.000 biraca koji su izasli na izbore.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /