Utorak, 7. oktobar 1997.

OBJAVLJEN PRVI BROJ NAUCNOG MAGAZINA I. Q.

Dostignuca informatickog doba

Moderan, savremen i aktuelan casopis koji se bavi temama iz prirodnih, humanistickih nauka i savremene tehnologije. Bice prisutan i na Internetu i predstavljace jedinstvenu vezu nase nauke sa svetskom naukom

Muzej nauke i tehnike u Beogradu pokrenuo je i objavio prvi broj Naucnog magazina (oktobar-decembar). Rec je o periodicnoj publikaciji stampanoj u pocetnom tirazu od 3.000 primeraka, bogato ilustrovanoj na 84 strane. Kako je objasnio izvrsni producent Dejan Gavrilovic, casopis se bavi temama iz prirodnih, humanistickih nauka i savremene tehnologije.

Prvi broj je tematski posvecen dvema oblastima: rec je o mestu savremene arheologije u danasnjem drustvu i pogled na fiziku s kraja 19. veka, a tu su i tekstovi iz genetike, biologije, geologije, eksperimentalne psihologije. Casopis sadrzi niz informacija kroz reportaze, recenzije, ali i izvestaje sa raznih naucnih skupova kod nas i u inostranstvu. Magazin ce biti prisutan i na Internetu i predstavljace jedinstvenu vezu nase nauke sa svetskom naukom. Za sada je predvidjeno da izlazi cetiri puta godisnje, a planovi redakcije su da se objavljuje jednom mesecno.

Po recima glavnog urednika casopisa Bratislava Pantelica, nasa zemlja je jedna od retkih zemalja u Evropi, a mozda i u svetu, koja jos nema popularan casopis koji daje pregled naucnih dostignuca iz oblasti nauka i novih tehnologija.

"Casopis je visoko artikulisan sadrzajno i tehnicki, verujem da je u skladu sa novim trendovima u dizajnu. Namenjen je prvenstveno mladim ljudima koji su okruzeni tehnologijom i zainteresovani za takav vid informisanja. Zivimo u informatickom dobu gde je tehnologija vise nego ikada u istoriji postala sastavni deo obicnih ljudi. Nas cilj je da pokrijemo trziste, prvi put, jednim modernim, savremenim i aktuelnim casopisom i da na taj nacin nasim strucnjacima, ali i sirem auditorijumu, otvorimo prozor u svet - naglasio je Pantelic u razgovoru za "Nasu Borbu".

Po njegovoj oceni, casopis je namenjen prosecnom intelektualcu, koncipiran tako da svako moze da cita i sazna ne nesto uze strucno iz date oblasti, vec ono sto je ovog trenutka najaktuelnije (u casopisu se objavljuju informacije iz celog sveta koje nisu starije od mesec dana).

Cena casopisa je 30 dinara, a zainteresovani ce moci da ga kupe, osim kroz pretplatu, u direktnoj prodaji u knjizarama, na fakultetima, skolama, a ambicija redakcije je da se za kratko vreme pokriju i univerzitetski centri u Srbiji. Casopis ce u toku ove nedelje moci da se kupi u citaonici Muzeja nauke i tehnike. Drugi broj (januarski) izaci ce iz stampe krajem decembra, a tema broja je eksperimentalna psihologija.

O. Milosavljevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /