Utorak, 7. oktobar 1997.

U TOKU PRIPREME ZA NOVEMBARSKI SASTANAK PREDSTAVNIKA BALKANA NA KRITU

Atina priprema sporazum o miru, bezbednosti i ekonomskoj saradnji

Atina, Beta. - Grcka vlada razmatra mogucnost da na Balkanskom samitu, koji ce u novembru biti odrzan na Kritu, predlozi sklapanje sporazuma o miru i bezbednosti, kao i o ekonomskoj saradnji medju zemljama regiona. Vladin predstavnik Dimitris Repas nije, medjutim, zeleo da unapred govori o rezultatima konferencije. On je izjavio da pitanja mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu "imaju prioritet" i da "grcka vlada svim svojim snagama radi u tom pravcu".

Repas je rekao da ce na kritskom samitu sefova drzava ili vlada balkanskih zemalja paralelno s politickom saradnjom u regionu biti razmotrena i pitanja privredne i trgovinske saradnje i zajednickog razvoja citavog regiona.

Odrzavanje samita na Kritu dogovoreno je na grcku inicijativu na Balkanskoj ministarskoj konferenciji juna ove godine u Solunu i, kako je pre nekoliko dana pisao atinski list Eksusija, "sigurnim se smatra" dolazak predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica, albanskog premijera Fatosa Nanoa, bugarskog premijera Ivana Kostova, predsednika rumunske vlade Viktora Corbee, kao i predsednika Makedonije Kire Gligorova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /