Utorak, 7. oktobar 1997.

DESET OPTUZENIH BOSANSKIH HRVATA DOBROVOLJNO SE PREDALO HASKOM TRIBUNALU

Arbur poziva Beograd i Pale da slede primer Zagreba

Predajom Darija Kordica, Skopljaka, Santica, Cerkeza i sest njihovih potcinjenih u rukama Tribunala nasle su se sve licnosti iz glavne "Lasvanske optuznice". Sutra prvo pojavljivanje optuzenih pred sudom

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Deset bosanskih Hrvata, optuzenih za ratne zlocine u centralnoj Bosni, dobrovoljno se juce predalo haskom Tribunalu. Tako je, u samo jednom danu, udvostrucen broj zatvorenika Pritvorske jedinice UN u Sheveningenu, pored Haga. Sada ih je, naime, ukupno 20: 14 bosanskih Hrvata, te po trojica Muslimana i Srba. Sto je, inace, tek malo vise od cetvrtine od ukupnog broja (78) dosad optuzenih, barem na javnim optuznicama.

Izrazavajuci svoje "odusevljenje" takvim razvojem i zahvalnost svima koji su tome doprineli (u prvom redu vlastima Hrvatske i SAD), glavni tuzilac haskog Tribunala Luiz Arbur je pozvala vlasti Republike Srpske i SR Jugoslavije da "odigraju slicnu ulogu u obezbedjivanju predaje Tribunalu optuzenih osoba koje se nalaze na njihovoj teritoriji." Tuzilac Arbur je iskoristila jucerasnju priliku da vlasti u Beogradu posebno pozove da predaju tri oficira bivse JNA optuzena za masakr u vukovarskoj Ovcari; dok je od vlasti Republike Srpske zatrazila predaju optuzenih sa njihove teritorije, "ukljucujuci Radovana Karadzica i Ratka Mladica." Nema sumnje da ce se, nakon jucerasnjeg poteza Zagreba, znacajno pojacati medjunarodni pritisak na Beograd i Pale da ispune svoj deo obaveza prema haskom Tribunalu. Mada kaze da "nije bila ukljucena u pregovore koji su doveli do jucerasnje predaje", tuzilac Arbur priznaje da je advokatima nekih od optuzenih (s kojima se pre dve sedmice sastala u Zagrebu) "nagovestila da ce tuzilastvo biti spremno za sudjenje u roku do pet meseci", ali i da je istovremeno podvukla "da je na sudijama da odrede datum sudjenja, u zavisnosti od sudskog kalendara i drugih slucajeva koji cekaju sudjenje."

Glavna "zvezda" medju jucerasnjim "dobrovoljcima" je, nesumnjivo, Dario Kordic (37), bivsi potpredsednik tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, a potom i predsednik HDZ za BiH. Prema tuziocu, Kordic je u periodu relevantnom za optuznicu (1992-93) bio vrhovna politicka i vojna vlast u Vitezu i Centralnoj Bosni, gde su izvrseni zlocini kojima se optuznica bavi.

Predajom Darija Kordica, Pere Skopljaka, Ivana Santica i Marija Cerkeza, u rukama Tribunala nasle su se sve licnosti iz glavne "Lasvanske optuznice", podignute 10. novembra 1995. Tom optuznicom su politicki i vojni lideri bosanskih Hrvata optuzeni za sistematski progon na politickim, rasnim i verskim osnovama kojim su "efektivno unistili ili proterali gotovo sve civilno muslimansko stanovnistvo Lasvanske doline." Kordic je, kao sto smo vec naveli, bio vodeca licnost HDZ i HVO; Cerkez je bio komandant viteske brigade HVO; Ivo Santic gradonacelnik, a Skopljak sef policije u Vitezu.

Pored njih, u istoj su optuznici jos i general Tihomir Blaskic, ondasnji zapovednik HVO za Centralnu Bosnu - kojem je sudjenje upravo u toku, te Zlatko Aleksovski, komandant logora u Busovaci, ciji je predmet u pret-procesnoj fazi. Odbrana Aleksovskog je - nakon njegovog izrucenja krajem aprila - podnela zahtev da mu se sudi izdvojeno, a tuzilastvo se, tada, nije tome protivilo, buduci da su ostali optuzeni bili jos van njegovog domasaja. Sudije se jos nisu izjasnile o tom zahtevu, te je - posto je sada lista iz "Lasvanske optuznice" kompletirana - logicno pretpostaviti da ce im se, u interesu efikasnosti i ekonomicnosti, suditi zajedno. Tim pre sto su sva petorica bili na pozicijama vlasti, te im se pripisuje pojedinacna krivicna odgovornost kao naredbodavaca i planera zlocina opisanih u optuznici, ili komandna odgovornost za ista zlodela njihovih potcinjenih, koja oni nisu sprecili ili kaznili.

Medju njihovim potcinjenima bili su i ostalih sest juce isporucenih "dobrovoljaca": braca Zoran i Mirjan Kupreskic, Vladimir Santic, Drago Josipovic, Marinko Katava i Dragan Papic. Optuznica protiv njih podignuta je istovremeno kada i ona protiv Kordica i ostalih hrvatskih politickih i vojnih vodja u Centralnoj Bosni, ali je nekoliko meseci ostala "zapecacena" zbog bojazni da bi optuzeni mogli ugroziti bezbednost svedoka i zrtava. Oni su optuzeni kao direktni izvrsioci zlocina nad muslimanskim civilima u selima Ahmici, Santici i Pirici, u Lasvanskoj dolini. Optuznicom "Kupreskic i ostali" optuzeno je ukupno 8 neposrednih izvrsilaca tih zlocina: pored sestorice koji su se juce predali, tu su jos i Vlatko Kupreskic, za kojeg nista nije saopsteno, te Stipo Alilovic, za kojeg se tvrdi da je umro dvadesetak kilometara od Haga, u Roterdamu. Od optuzenih bosanskih Hrvata (barem onih na javnim optuznicama), na slobodi su jos samo Ivica Rajic (optuznica "Stupni do") i Zoran Marinic (optuznica "Busovaca").

Prvo pojavljivanje optuzenih pred sudom - na kojem ce se od njih traziti da se izjasne o navodima optuznica - predvidjeno je za sredu, 8. oktobra. Optuzeni ce se pojaviti u dve grupe, prema optuznicama: u jednoj naredbodavci, a u drugoj izvrsioci. Prilikom svecanog ispracaja na splitskom aerodromu, koji je svojim prisustvom uvelicao i sin predsednika Tudjmana, svi oni su najavili da ce se izjasniti kao "nevini."

Francuska cestitala Hrvatskoj

Pariz, AFP. - Francuska je cestitala Hrvatskoj povodom odluke desetorice osumnjicenih bosanskih Hrvata da se pojave pred Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu.

"To je pozitivan korak. Hrvatska i nadalje mora da nastavi sa naporima u ovom pravcu, ne zapostavljajuci kljucno pitanje povratka izbeglica", izjavio je portparol francuskog ministarstva inostranih poslova Zak Rimelar.

"Ohrabrujemo druge potpisnike Dejtonskog sporazuma da u potpunosti postuju svoje medjunarodne obaveze i da dopuste da Haski tribunal sudi svima koje su optuzeni za ratne zlocine", rekao je Rimelar.

ROBERT GELBARD

Primer koji treba slediti

Split, AFP. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard juce je pozdravio odluku desetorice bosanskih Hrvata da se dobrovoljno predaju Haskom tribunalu i upozorio da bosanski Srbi koji su optuzeni za ratne zlocine treba to da imaju u vidu i da postupe isto. "Onima koji su se danas predali bice osigurana postena sudjenja i dostojni procesi. Njihova spremnost da dobrovoljno odu u Hag i da se suoce sa optuzbama predstavlja primer koji bi drugi optuzeni trebalo itekako da slede", rekao je Gelbard na splitskom aerodromu.

"Neuspeh Beograda i Pala da se pridrzavaju svojih dejtonskih obaveza o ratnim zlocinima u ostroj je suprotnosti sa danasnjim dogadjajima. Srbi koji su optuzeni i koje predvode Radovan Karadzic, Ratko Mladic i Milan Martic, jos uvek se nalaze na slobodi. To je neprihvatljivo" , rekao je Gelbard. Desetorica bosanskih Hrvata, koji su optuzeni za ratne zlocine protiv Muslimana u Bosni, odlucili su da odu u Hag nakon proslonedeljnog americkog posredovanja u Zagrebu. "Ovaj korak je rezultat kombinacije politicke volje hrvatske vlade, odlucnosti Sjedinjenih Drzava i uverljive pretnje o privodjenju", rekao je Gelbard. "Oni optuzeni koji se nalaze na slobodi i koji su izabrali da se ne predaju moraju znati da su Sjedinjene Drzave i dalje odlucne da drze otvorenim sve moguce opcije, kako bi oni postali dostupni tribunalu radi sudjenja", dodao je Gelbard.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /