Utorak, 7. oktobar 1997.

GELBARD RAZGOVARAO SA MILOSEVICEM I LIDERIMA OPOZICIJE I STUDENATA

Sumnje u validnost predsednickih izbora u Republici Srpskoj

Optuzeni za ratne zlocine dospece u Hag "na jedan ili drugi nacin", upozorio visoki izaslanik SAD. Razgovori sa Milosevicem - bez komentara

Nekooperativnost Beograda i Pala:
Robert Gelbard i Slobodan Milosevic
FOTO: FoNet/AP

Beograd. - Sjedinjene Americke Drzave i njeni zapadni saveznici zadovoljni su napretkom mirovnog procesa u bivsoj Jugoslaviji posle dobrovoljne predaje Hagu desetorice bosanskih Hrvata optuzenih za ratne zlocine, uspesnog odrzavanja lokalnih izbora u BiH i istih takvih priprema za parlamentarne izbore u RS pod nadzorom OEBS, ali i dalje imaju ozbiljne sumnje u validnost najavljenih predsednickih izbora u Republici Srpskoj, rekao je ambasador Robert Gelbard posle jucerasnjeg boravka u SRJ.

Visoki americki izaslanik za bivsu Jugoslaviju razgovarao je, tokom posete Beogradu za koju je tvrdio da se slucajno podudara sa ovdasnjim izborima, sa saveznim predsednikom Slobodanom Milosevicem, liderima opozicije Zoranom Djindjicem i Vesnom Pesic, vodjama beogradskih i studenata paralelnog albanskog univerziteta sa Kosova, kao i sa celnim politicarima kosovskih Albanaca. Ambasador Gelbard nije zeleo da komentarise razgovore sa Milosevicem, ali je naglasio da je jedan od ciljeva njegovog boravka na Balkanu dobijanje informacija iz prve ruke o "beogradskom sporazumu" - o odrzavanju parlamentarnih i predsednickih izbora u RS - od njegovih potpisnika.

Komentarisuci taj sporazum, izaslanik SAD je rekao da jos uvek nije siguran kakvu ce ocenu o njemu preneti Vasingtonu.

Kritikujuci nekooperativno drzanje Beograda i Pala kada je rec o implementaciji Dejtona, Gelbard je pohvalio napore Zagreba i bosanskih Hrvata da saradjuju po mnogim tackama, ali je dodao da i na toj strani postoji jos mnogo problema koje treba resiti.

Stav Amerike o neophodnosti izrucenja svih optuzenih za ratne zlocine Hagu nadalje ce samo jacati i posto su sada, prakticno, na slobodi ostali samo osumnjiceni Srbi, Vasington ce insistirati da Karadzic, Mladic, Sljivancanin, Martic i njima slicni dospeju pred Tribunal - na jedan ili drugi nacin, bio je odlucan Gelbard, podsetivsi da su se jedino Srbi dosad nasli pred sudom - uz upotrebu sile.

F. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /