Utorak, 7. oktobar 1997.

EVROPSKI SEFOVI DIPLOMATIJE ZABRINUTI USPONOM NACIONALISTICKIH SNAGA U SRBIJI I OPASNOSCU ESKALACIJE NA KOSOVU

"EU nije nikada podrzavala Milosevica"

Mirko Klarin
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Luksemburga

Sefovi diplomatije evropske "petnaestorice" izrazili su juce - kako je to definisao nemacki ministar Klaus Kinkel - "veliku zabrinutost zbog snaznog uspona nacionalistickih snaga u Srbiji" i ukazali da je neophodno - zajedno sa Sjedinjenim Drzavama - "preispitati dosadasnju politiku i videti kako, vise nego do sada, podrzati i pomoci demokratske snage." I Klaus Kinkel i aktuelni predsedavajuci Saveta ministara, Luksemburzanin Zak Pos, odbili su sugestije iz novinarskih pitanja da je "EU do sada igrala na Milosevica - i u tome izgubila", sto je ovih dana cesta teza komentara i uvodnika evropske stampe. Pos je, na takvu sugestiju, odgovorio da "EU nikada nije podrzavala Milosevica", a kao dokaz je naveo da "u Beogradu misle suprotno."

Preispitivanje evropske politike, ili "definisanje koherentne strategije EU prema SRJ", najavljeno je pre nekoliko meseci, a Savet ministara je juce "primio k znanju" sta je, na tome, do sada uradjeno. Nadleznim telima - Komisiji i Ad-hok grupi za bivsu Jugoslaviju - nalozeno je da nastave posao, kako bi se Savet ministara tome dublje posvetio na svojoj narednoj sednici 10. novembra.

Kao sto se ocekivalo, Savet ministara se saglasio s otvaranjem biroa EU u Pristini i nalozio Komisiji da razradi tehnicke aspekte predloga i da ga sto pre podnese jugoslovenskim vlastima. Taj biro ce, nada se Pos, delovati na "jacanju umerenosti" u pozicijama zainteresovanih strana: kosovskih Albanaca i beogradskih vlasti. Te strane je Savet ministara EU juce ponovo pozvao na "hitno otvaranje istinskog dijaloga", kao i na primenu Sporazuma Milosevic-Rugova o obrazovanju, cime bi se, po njihovom misljenju, smanjio sadasnji "veliki rizik pogorsavanja situacije." Takodje ponovo (buduci da je to vec ucinjeno u proslonedeljnom zajednickom saopstenju sa SAD), Savet ministara EU je juce "snazno osudio primenu sile od strane srpske policije protiv mirnih manifestanata u Beogradu i Pristini."

Posredno, na Beograd se odnosi i deo zakljucaka Saveta ministara posvecen jucerasnjoj dobrovoljnoj predaji 10 optuzenih bosanskih Hrvata Haskom tribunalu, sto je ocenjeno kao "znacajan razvoj u imlementaciji mirovnih sporazuma." Uz cestitke Hrvatskoj na naporima koje je ulozila da bi obezbedila transfer otuzenih u Hag, Savet ministara je ostale potpisnike Dejtonskog sporazuma podsetio da su obavezni da "postupe na isti nacin." Zak Pos je, na konferenciji za stampu, hrvatski potez ocenio kao "primer koji treba da slede i ostali, medju kojima ima i ozbiljnijih slucajeva."

U delu rasprave posvecenom Bosni, evropski ministri su jos jednom podvukli znacaj "pune i brze" implementacije rezultata nedavnih lokalnih izbora, kao i nuznost "odrzavanja pritiska" da bi se postovali rokovi za ispunjavanje odredjenih obaveza, predvidjeni deklaracijom iz Sintre.

Sto se Republike Srpske tice, Savet ministara je podrzao parlamentarne izbore zakazane za 23. novembar, ne izjasnjavajuci se o ostalim izborima iz "beogradskog kompromisa" Plavsic-Krajisnik. Za medjunarodni nadzor nad parlamentarnim izborima je receno da je "imperativan", i u tom smislu je obecana podrska EU misiji OEBS. U istom kontekstu je istaknuto da EU "pridaje veliki znacaj slobodnom pristupu medijima." Naglaseno je, takodje, da mediji "moraju da postuju medjunarodne standarde slobode informisanja i da apsolutno obustave svaku propagandu usmerenu protiv mirovnih sporazuma, kao i svako podsticanje na nasilje." Buduci da TV Pale nije postovala pomenute standarde, da je vodila propagandu protiv mirovnih sporazuma i podsticala na nasilje... evropski sefovi diplomatije su juce podrzali mere koje je, protiv nje, prosle nedelje zatrazio visoki predstavnik Karlos Vestendorp.

Savet ministara je, konacno, pozvao Komisiju da ubrza realizaciju evropskih programa rekonstrukcije Bosne i pomoci ostalim delovima bivse Jugoslavije, uz podsecanje da na takvu pomoc i podrsku mogu da racunaju samo oni - u Bosni i sire - koji ispunjavaju svoje obaveze iz Dejtona i rade na implementaciji mirovnih sporazuma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /