Utorak, 7. oktobar 1997.

GELBARD JUCE RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA ALBANACA S KOSOVA I SRPSKE OPOZICIJE

Podrska za otvaranje prema svetu

Vesna Pesic: Americka administracija je protiv rasturanja drzave. Zoran Djindjic: Susrt je podrska demokratskoj opoziciji. Albanski predstavnici smatraju da im je Gelbard dao podrsku

Beograd. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard primio je juce, na uzastopnim i odvojenim sastancima u americkoj rezidenciji na Dedinju, vise predstavnika albanske (s Kosova) i srpske opozicije: lidere Nezavisne unije studenata, Demokratskog saveza Kosova, Parlamentarne partije Kosova kao i Demokratske stranke, Gradjanskog saveza Srbije i Studentskog politickog kluba.

Kako je rekla Vesna Pesic, srpski predstavnici su Gelbardu izneli ocenu da je "doslo do slabljenja Socijalisticke partije Srbije. Ona nije dobila parlamentarnu vecinu, nije izabran ni predsednik Srbije. Najavili smo mogucnost da se ukljucimo u nove izbore koje ocekujemo , mada to nije definitivno, kao i da cemo napraviti jedan siri model saradnje nego sto smo dosad uspevali".

"Porucili smo da americka vlada mora biti potpuno jasna u pogledu statusa Kosova i da je ono deo nase zemlje i da u tim okvirima treba traziti resenja koja nece stvarati nove krize, rekla je Pesiceva i nastavila:

"Podrzali smo reformsku struju u Crnoj Gori nadajuci se da ce ona da pobedi."

Gelbard je, prema recima Vesne Pesic, potvrdio da americka vlada u potpunosti podrzava stav da nema vise "fragmentacije i rasturanja drzava" kao i da je to rekao i Albancima, te kao i da u okviru toga treba "mirno i razumno" traziti resenja.

Prema recima Zorana Djindjica jucerasnjim sastankom u americkoj rezidenciji jasno je pokazana podrska demokratskoj opoziciji u Srbiji i napravljena je ravnoteza jer su ranije visoki strani predstavnici razgovarali samo s Milosevicem kao da opozicija ne postoji. "Svet vidi da u Srbiji postoji i demokratska opozicija".

Mi smo rekli da bez ubrzane demokratizacije i otvaranja prema svetu Srbija nema sanse i naisli smo na razumevanje, rekao je Djindjic. Na pitanje koliko je Gelbard optimista u pogledu razvoja demokratije u Srbiji lider DS je odgovorio: "Vazno je koliko smo mi optimisti".

- Za dvadesetak dana mi cemo izaci pred javnost s velikim brojem imena ljudi i iz stranaka i van njih koji ce da reprezentuju zelju Srbije da ne bude posmatrana kao poslednji autoritarni bastion u Evropi, rekao je Djindjic.

"Ta druga strana ce se pojaviti i kao vlada u senci i kao politicka platforma i kao citav niz politickih aktivnosti koje cemo u narednom periodu sprovesti. Sada sledi nasa ofanziva", rekao je Djindjic potvrdjujuci da odluku o eventualnom izlasku na izbore DS nece doneti samostalno vec u dogovoru sa ostalim strankama koje su bojkotovale izbore.

I. K. - N. T.

Studenti za razgovore

Albanski i beogradski studenti juce se nisu sreli u americkoj rezidenciji ali su u izjavama novinarima iskazali spremnost da odrze susret. "Neka dodju u Pristinu, mi smo tamo, cekamo, rekao je Triton Ljajici", dok je Cedomir Antic, sekretar SPK rekao da je za razgovor potreban posrednik.

Antic je juce predao pismo Gelbardu sa zeljom da americka strana bude posrednik za organizovanje medjustudentskog susreta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /